Lusse Lelle

Lusse Lelle, Lusse Lelle…

Hej allihop,

Snart är det “elva nätter före jul”. Åh, vad den textraden triggade en mycket yngre Christine (yeah, right, som att den inte triggar igång mig idag)! Jag kunde inte fatta att det bara var 11 dagar kvar. Så spännande! Som den traditionella person jag är har jag naturligtvis bakat lussebullar, det hör ju till så här vid Lucia, inte sant! Lussebullar, lussekatter, saffransbullar, kärt barn har många namn. Oavsett vad det kallas finns det i alla fall en sak som är säker, det måste vara russin i. Jag avskyr varma russin, ja, kalla med för den delen. Däremot är de ganska trevliga i flytande form, dvs innan de ens hinner bli russin utan fortfarande är druvor…

lussebullar

Bak-time!

Så stod vi där i lördags, jag och femåringen och bakade lussekatter. När vi kom till skedet efter sista jäsningen, ni vet när man ska pensla på uppvispat ägg, ja alltså efter det, då stoppade jag ner två russin i varje bulle. Min sambo kom fram och undrade nyfiket vad jag höll på med och när han såg det utropade han förskräckt; men du gillar ju inte russin!! Varför stoppar du russin i bullarna för?! Jag förstod inte varför han blev så upprörd, han tycker ju om russin. Han trodde kanske jag hade blivit skvatt galen. Men inte då! Nej, lugnt och metodisk förklarade jag att det är klart jag gör, det hör ju till! Det ska vara russin i lussebullar, annars är det ju inga riktiga lussebullar! Han muttrade nåt om “fruntimmer” och gick därifrån. Bäst så. Visste ni förresten att om man bakar lussekatter utan saffran, då är det heller inga lussekatter! Då är det vetebullar! Den som hävdar något annat har fel! 😉

Det var spännande att se degen bli gul när vi hällde i saffranet, tyckte femåringen. Han var en så god liten hjälpare så det var synd att bullarna blev lite torra… Men vi hade kul och det är väl det som är meningen. (Nej, fan heller. Här har jag stått och slavat och blir bulljävlarna torra!!!) Hrm. Jättetrevligt att baka. Nåja. Man kan ju njuta av doften och hur fina de blev i alla fall.

Tjingeling!

 

Foto: Christine Eklund

Dela på facebook
Facebook
Dela på google
Google+
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest

Detta inlägg har en kommentar

  1. Jättegoda?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny