Vann rätt låt?

Eurovision Song Contest 2018; en liten (…) analys

Tävlingen går hårt ut med Ukrainas svar på Marilyn Manson. I alla fall utseendemässigt försökte han (?) påminna lite om sin idol. Det är i alla fall vad han tutade i mig. Låten är väl lite seg, hyfsad refräng men svag i verserna. Ingenting jag kommer att minnas imorgon. Nästa tack.

Text-TV!

För att få ut lite bättre ljud kollar vi genom SVT Play. Trevligt, för det är ju textat. Perfekt om man inte vill missa en rad vad sångarna sjunger om! Nu blir det Spanien.

Ha ha ha. Hade visst lite fel. Visst är det text, men på det språk som sjungs så det hjälper ju inte oss ett enda dugg. Jag kan inte ett ord spanska och dottern är inte hemma ikväll. Men söta är de, paret på scenen. Jättesöta. Sockersöta. Och publiken jublar när de tu ser varandra djupt i ögonen. Gulligt. Nästa. Jag hade lovat mig själv att inte kommentera kläderna, men hallå, det är ju schlagerfestival! Alltså, vinröd kostym. Njae… Okej. Var bara tvungen. Nästa nu. Slovenien.

Wow. Cool tjej! Cool låt! Riktigt tunggung. Jag har såklart ingen aning om vad den handlar om, men det kan kvitta. Cool är den. Och fräckt hår, rosa i tjock fläta. Imagen passar låten. Sånt som en tävlande barbershopsångerska tänker på. 😉 Och wow, vilken publikfriare hon är! Får med hela publikhavet i allsång. Det har jag aldrig sett förut. Coolt det med! En vinnare..? Tja, varför inte.

26 bidrag… Say no more…

Och så löper kvällen på. Bidrag efter bidrag. Så här dagen efter är det kanske inte så roligt att höra min analys om varje låt så jag håller lite nu. Håller ett krampaktigt tag om fingrarna för att hindra mig fortsätta kommentera sångstilar, klädstilar och saknad av scennärvaro.

Arrrrghhh! Jag måste! Alltså Litauen! Så liten röst för att sedan överraska oss alla med en fantastisk Sinead O’Connor–lik röst och hon avslutade hela Old-låten med att få en puss av sin pojkvän (får man anta det var). Gulligt.

Österrike, en ganska fräck låt med gospelkör i bakgrunden. Den låten med en ännu bättre sångare och den hade lyft rejält! Sorry, det är inte han som gör låten, det är låten som gör han. Älskar gospelkören dock, även om vi inte får se dem. Synd.

Visste ni förresten att en smoothie på Arlanda kostar 56 000 Euro. Ha ha ha. Det var ett roligt litet skämt, kommentatorn kom med där.

Ingen schlagerfestival utan lite opera…eller?

Estonia har skickat en operasångerska. Ja, vad ska man säga. Opera. Schlager. Vissa är lite förvirrade, tror jag. Ashäftiga effekter på klänningen, verkligen. Men vad är det som tävlar här egentligen..?

Redan en schlagervinnare tävlar för Norge. Fiol-Alexander (Ryback) med tecknade effekter som väldigt mycket påminner om effekter som vår svenske Måns vann med för några år sedan. Hm… Herregud, så övertaggad! Han är som min femåring efter en skål lördagsgodis!

Värdlandet Portugal framför även i år en ballad. Undrar hur länder som vunnit året tidigare tänker, skickar de ett halvbra bidrag för att slippa vinna igen och därmed inte behöver stå för kalaset två år i rad? Är det ett medvetet val? Portugals vinnare förra året fick mig att sluta andas och i tre minuter såg jag ut som en fågelholk! Det var så sjukt bra och jag hade aldrig hört något liknande! Men i år. Inga fågelholkar i sikte, om jag säger så…

Tydligen har intresset för melodifestivalen svalnat i United Kingdom. Hm. Kanske därför de skickar en Annie Lennox-liknande sångerska med en lite intetsägande låt. Fanns kanske ingen bättre, Måns Zelmerlöv som programledare till trots. Enough said.

UK följdes av Serbien, Tyskland (jättebra text, wow, verkligen rörande, ja, sångtexter är viktigt för mig, sångerska som jag är, låten i sig påminde lite om en annan, kunde bara inte komma på vilken), Albanien, Frankrike, Tjeckien (han med hängslena och skolväska, AC/DC-fan kanske…).

Game of Thrones med värsta cave man-walken!

Och sen kom Danmark, ”som ett musikalnummer av Game of Thrones”. Ett underbart nummer med både snö (Winter is coming) och cave-walk/dance. 🙂 Härligt och nordiskt och manligt. Lite svag röst på höjden, synd, för den hade lyft så mycket mer annars. Men de hade åtminstone tonartshöjning!!! Jubel i stugan!!! Bästa och torraste kommentaren ikväll kom från Danmarks sångare när han uppmuntrade publiken “Walk with us”. Ha ha. Underbart!

Australien följde sedan. Ska inte skriva något om varför de är med i en Eurovision Song Contest, det är så uttjatat. Härlig sångerska men en jag-ber-inte-om-ursäkt attityd som man så desperat önskar att fler skulle ha, som den stackars nervösa dansken som nyss sjöng, till exempel.

Finland tyckte jag hade starkare verser än refräng, händer typ aldrig. Söt svarthårig tjej med hyfsad pipa som sjöng om monster. Ganska okej, men ingen vinnare och då spelar det liksom ingen roll att hennes pappa en gång i tiden var 1 poäng från vinnaren Céline Dion 1988…

Oavsett tidigare åsikt, här sitter jag och hejar på Sverige!

Efter Finland var det Bulgariens tur följt av Moldavien som hade ett underbart nummer med dubbelgångare, himla väl inövat! Och sedan kom han, ni vet väl alla vem, eller hur? Ferdi… Jag menar Benjamin Ingrosso. Nu stannar tangenterna för en stund. Heja Sverige?

Ja, hörrni. Det var ju gulligt. Nej, men allvarligt talat. Jag gillar grooven i Benjamins låt, verkligen, den är störtskön. Och visst är hans leende charmigt, hallå, jag är snart femtio, jag skojar bara, däremot kan jag förstå att småtjejerna säkert älskar det! 😛

En härlig (?) mix av alla musikstilar…

Lite Ungersk hårdrock och pyroteknik kom efter sockersöta svenska bidraget. Snacka om kontraster! Herregud! Har ni inte sett den här tävlingen, kan jag verkligen rekommendera det. Se reprisen! Bara gör det! Och gärna i den ordningen som var i kväll! Och missa för all del inte originella Israel! Ett liknande nummer har jag då aldrig sett! Sverige, Ungern och Israel. Om inget annat, se de tre bidragen i en följd. Kommentera gärna sedan i fältet nedan. Vore roligt att läsa era reflektioner. Mina? Hm. Some things are better not said…

Men hallå! Den här tävlingen har ju allt! Opera, schlager, hårdrock, country… Jag älskar countrymusik, ja, viss i alla fall. Det är ju fortfarande en schlagertävling, men Nederländernas bidrag luktade hö och cowboyhatt. Definitivt! Bra nummer, bra röst, catchy låt. För en stund var jag tillbaka på High Chaparall! 🙂

Jag var blott 15 år…

Visste ni att Irland har vunnit Eurovision 7 gånger! Två gånger av dem med Johnny Logan. Ni minns väl good old Johnny? Åh, han var i Helsingborg en gång för många år sedan och gjorde en konsert och 15-åriga Christine var där, ensam då min kompis dragit sig ur i sista sekund. Åh, så bra han var! Dessutom avslutade han hela konserten med att dra av ett Elvis Presley-medley! (Ingen har väl vid detta laget missat att jag är Elvis-fan..?) Efter konserten hängde vi vid stängslet och fick autograf och han pussade mig på kinden. Det var en mycket lycklig tonåring som cyklade hem den kvällen, det vill jag lova. Årets Irland-bidrag var sådär.

Cypern och Italien var de två sista bidragen och inget av dem gjorde något större intryck på mig, tyvärr. (Antagligen missat nåt eftersom Cypern fick väldigt höga poäng….) Snabbrepris under hejarop följt av paus. Precis som det ska vara.

Salvador Sobral, ett piano och en pianist

Så kom han då, underbare vinnaren från Portugal som först sjöng en ny låt Mano Mano följt av vinnarlåten. Såklart. Plockade fram fågelholken och lät mig hänförd bara sitta och njuta av denna sångare som är sina låtar. En förmåga inte många sångare besitter. Riktig musik, naket och vackert och underbart njutbart!

Vann rätt låt..?

Här är min låååååååååånga analys slut. En fråga vi säkerligen kommer bli mötta av på tabloidpelarna imorgon. Vad tycker ni? Vad tycker DU? Vann rätt låt? (Skriver resultatet lite längre ner ifall ni fortfarande inte sett tävlingen.)

Europe – we have a result

5. Italien

4. Tyskland

3. Österrike

2. Cypern

1. Israel

Eurovision Song Contest 2018
Grattis Netta! Som jag förstod det, dubbel seger. Både en personlig och segern nu ikväll! Härligt och rättvist! Och vilken pipa (sista tonen)! Wow!

 

 

Foto: från TV:n: Christine Eklund

(Toppbild från Pixabay.)

Dela på facebook
Facebook
Dela på google
Google+
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny