diastas, rektidiastasis, diastasis recti, magmuskeldelning, delade bukmuskler, debatt, Metro, debattartikel, Tami Walters Malmberg

Utmärkt debattartikeln om magmuskeldelning!

Hej sötnosar,

Dagens ämne: diastasis recti, recti diastasis, magmuskeldelning, diastas, rektusdiastas, delade magmuskler…okärt barn har också många namn. För kärt är det tamejtusan inte (även om det har med barn att göra…). Okej. Move on.

Målande debattartikel

Har ni sett debattartikeln i tidningen Metro, skriven av Tami Walters Malmberg? Tami skriver väldigt målande om hur tacksamma vi mammor ska vara för att vi har fått barn! Precis! Vad gör det då att man är inkontinent på köpet, knappt kan sköta sin mage, har ont i ryggen, har en så bred delning att tarmarna tittar ut osv. Väldigt målande och framför allt, en oerhörd viktig debatt!

diastas, magmuskeldelning, delade bukmuskler, diastasis recti
Bild på min diastasmage för några år sedan

Kvinnohälsan – var god dröj!

Kvinnohälsan är tokigt lågprioriterad! Fortfarande. Och det är 2018! En diastas är en graviditetsskada, en del menar att det är en förlossningsskada, men delningen sker under graviditeten så därför skriver jag det. I vilket fall, en skada! Och som Tami skriver i sin artikel, den går inte att trolla bort med Alvedon! Men, det är en skada hos en kvinna, en kvinna som dessutom precis blivit mamma. En kvinna som, när hon försöker få hjälp inom vården, istället blir hänvisad till privat klinik där hon får punga ut med minst 46 000 kr! Varför det? Jo, för det är ju ett skönhetsfel…

Där har ni skillnaden på vård mellan kvinnor och män. Som en bekant berättade för mig; Om en man drabbas av t ex ljumsk- eller pungbråck kostar det ca 300 kr hos en specialist som sedan skickar mannen vidare till en kirurg…inom den offentliga vården! Grattis mannen!

Jag vill gärna försöka avsluta detta inlägg positivt, men det är svårt. Just nu är jag mest arg och upprörd. Det är faktiskt inte alla som har råd att betala för sin ”skönhetsoperation” själva. Vad ska de göra? Vad kan de göra? Mer än att kämpa! Kämpa för sin rätt och för att få hjälp.

Att sy ihop en diastas handlar inte om skönhet, det handlar om funktionalitet. Alla vi drabbade kvinnor begriper det. Undrar när offentliga vården ska begripa det..?

Här hittar ni debattartikeln. Tack Tami Walters Malmberg för att du uppmärksammar ämnet!

Tjingeling!

 

Foto: Christine Eklund

Dela på facebook
Facebook
Dela på google
Google+
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny