Torekov, Torekov hamn, stranden, hamnen, havet, Sjöfartsmuseum, sommardag, Sverigesemester, Kattegatt

Underbara Torekov!

TOREKOV En badort som växt fram ur det som en gång var ett utpräglat fiskesamhälle. Orten ligger på Bjärehalvöns yttersta spets. Här kan du njuta av underbara stränder, härliga bad, rökt fisk och småskalig shopping. Från hamnen kan man ta båten ut till Hallands Väderö som ligger en bit ut i Kattegatt. En trevlig tur för härliga bad i kristallklart vatten.

Hej sötnosar,

Helgen går till ända och en ny vecka är snart igång. Känner ni er redo? Kanske snart dags för lite semester? Träningsväskan packad, kläder framlagda och tänderna borstade. Jag är redo. 🙂

Torekov, Torekov hamn, stranden, hamnen, havet, Sjöfartsmuseum, sommardag, Sverigesemester, Kattegatt
Bryggan vid S:t Thoras sten

Underbara Torekov!

Idag har vi spenderat hela dagen i Torekov! Underbara Torekov! Har ni varit där någon gång? Det är något särskilt med Torekov förutom det faktum att det ligger vid havet förstås (och det räcker väldigt länge). Jag vet inte vad det är. Men jag vill gärna dit, åtminstone en gång om året. I år blev det idag.

Torekov, Torekov hamn, stranden, hamnen, havet, Sjöfartsmuseum, sommardag, Sverigesemester, Kattegatt
Blev en vit ros, precis som på hennes begravning

 

Hej mormor! Tar du emot?

 

Till minne av min mormor

Den 27 juni är min mormors födelsedag. Min mormor lever inte, men hon skulle ha blivit 105 år. Det var därför jag valde att åka till Torekov idag. Hennes aska är nämligen spridd över Kattegatt. Min mormor älskade havet. Liksom min mor gör. Liksom jag gör. Så jag köpte en vit ros, satt ett vitt sidenband om och klättrade ut på klipporna i hamnen i Torekov och slängde ut rosen till mormor. Det blåste ivrigt men sakta tog strömmen blomman med sig allt längre ut. Jag tog av mig kepsen, såg ut över havet, tänkte på mormor och hennes många tokiga bravader och stod där en stund och söp in luft, atmosfär och minnen. Det var min hyllning till henne. Grattis mormor!

Alla barns dröm… I alla fall har båda mina pojkar rattat detta skepp!

 

Inne på Sjöfartsmuseet i Torekov. Kapten med handen innanför rocken, varför gjorde han så..?

 

Torekov, Torekov hamn, stranden, hamnen, havet, Sjöfartsmuseum, sommardag, Sverigesemester, Kattegatt
Inne på Sjöfartsmuseet i Torekov. Pyttepyttesmå sovkojor!

 

Skepp o’hoj!

I Torekov hamn ligger en halv segelskuta (två båtar som sitter ihop; kajutan från Hoppet av Länna och akterskeppet från Fram av Brantevik), ett museum. Barn älskar det! Klättrar upp för den smala trappan, springer över däck och bort till ratten och leker pirat eller sjökapten. Båten styr in mot torget och vidare bort mot glasskiosken. “Hissa seglen”, ropade femåringen förtjust och kommenderade mig så pass att jag inte hade något val mer än att göra som han sa. Så jag hissade seglen och sedan bar det iväg till en fantasivärld som bara han vet hur det såg ut.

Inga badkrukor här inte!

När vi lekt klart och var nöjda med hamnen promenerade vi tillbaka till bilen och hämtade badkläderna. Min mor slöt upp och var med oss hela dagen. Det blev ett härligt bad trots att vinden var kall (och ärligt talat var jag iskall om händerna). Men jag kände att jag kan inte åka ifrån Torekov utan att ha badat, då hade jag ångrat ihjäl mig, tror jag! Så det blev bad (17,5 grader i vattnet…) följt av medtagen matsäck som alltid smakar extra gott när man befinner sig vid havet. Har ni tänkt på det?

Torekov, Torekov hamn, stranden, hamnen, havet, Sjöfartsmuseum, sommardag, Sverigesemester, Kattegatt

Hey Yo(H)u(gh)!

När vi suttit där en stund gick vi upp till byn och köpte glass. Det var då jag drog skämtet för mor. Tänk om vi hade träffat på Hugh Grant! (Han har hus i Torekov.) Då kan man ju säga “Hey Hugh!” och gjort tummen upp “Grant”. Jag vet. Supertorrt skämt. Men kul.

Det var skönt att vi åkte dit just idag innan alla turister hunnit belamra byn. Inget fel på turister, men när jag är där vill jag njuta av Torekov på mitt vis. I min takt. Utan långa köer till glasskiosken och en fullsmockad strand. Det fick vi idag. Njutning. I lugn takt. Torekov. På vårt vis.

Ha en härlig vecka!  Vill ni veta mer om Torekov kan ni besöka denna eller denna hemsidan.

Tjingeling!

 

Foto: Christine Eklund

Dela på facebook
Facebook
Dela på google
Google+
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny