hav, natur, naturbilder, naturfoton, mussla, tång, hjärta, kärlek, ren natur, plastfritt, plastfria hav

Fotografering & naturen – När gamla intressen väcks till liv

Hej på er,

Hoppas ni alla har det bra. VABruari snart slut och våren är på väg vilket innebär att vi är mer ute och smittorna inte frodas längre lika mycket. Härligt va!

havet, naturen, fotografering, miljö, Sylvia Earle, Mission Blue

Fotograferingen har fått nytt liv!

Själv har jag så smått tagit upp fotograferandet ett snäpp (ett knäpp…hihi) till. Det började med en dokumentär om havet (!) och om oceanograf och tillika miljöaktivist Sylvia Earle’s arbete och projekt Mission Blue. Och sedan, mer information om våra hav, naturen, miljön, djuren, klimatet… Så jag gav mig ut och fotograferade. Hur ser det egentligen ut i våra skogar och stränder? Hur mycket skräp kastar vi omkring oss? Är det så illa som man tror? Innan jag går vidare, låt mig först bara förklara.

hav, naturen, fiskmås, fåglar, fågelliv, naturfoto, naturbild, helsingborg, stranden, kristallklart vatten

Hur vanligt är det med dåligt samvete när man är mamma?

Som mamma har man väldigt ofta dåligt samvete. Eller det kanske bara är jag? (Gulp.) Det finns de föräldrar som skulle göra allt för sina barn och då menar jag verkligen allt. Totalt ge avkall på allt annat och bara fokusera på barnen. Är man en lycklig förälder då? Har man lyckats som förälder då? Ja, kanske.

skogen, naturen, håll sverige rent, plastfritt, skräpfritt, Bruces skog, Helsingborg

Utesluter det ena det andra?

Vad befalls, tänker ni. Det är väl klart att man gör allt för sina barn. Lugn. Mina barn går såklart före allt annat och jag skulle verkligen göra allt för dem, om så krävs. Samtidigt. Jag har ju mina intressen. Skulle inte jag få gå och sjunga en gång i veckan som ger mig så mycket och glädje och energi skulle jag kanske vara en tråkigare mamma. Vem vet. Så varför chansa.

Att bara skjutsa och gå på matcher och ägna all sin fria tid åt barnet/barnen passar säkert många. Men att bara göra det och inte ta tid till sig själv, det tror jag inte är riktigt bra för någon i familjen. Ingen rynkar ju på pannan om pappa skulle åka och spela handboll, eller hur. Ja, förutsatt att det är något han normalt gör förstås…

hav, naturen, fiskmås, fåglar, fågelliv, naturfoto, naturbild, helsingborg, stranden

Jag kommer snart till saken…

Vet ni vad. Det spelar ingen roll. Det spelar ingen roll vad jag tycker, eller vad du tycker. Det som spelar roll är att man gör det som passar en själv bäst. Såklart. Men be inte om ursäkt eller känn dåligt samvete för att du har egna intressen. Det var egentligen det jag ville förmedla. Vi går vidare.

solros, barn, foto, fotografering, solrosfält, naturen, naturbild

Utmaningen med “sladdbarn” har uppenbarat sig

För min del har jag gått och haft dåligt samvete vad gäller lilleman ganska länge nu. På helgerna till exempel, vad gör jag då? Bloggar, kollar Instagram, tränar, övar låtar och koreografi eller vad jag nu får lust till. In emellan har vi pusslat, promenerat, gått till lekplatsen eller så, men inte tillräckligt mycket, har det känts som. Eric är dessutom yngst, otroligt rastlös och har inga yngre syskon att leka med. Med andra ord, jag har ärligt talat haft otroligt mycket dåligt samvete för det! Och det har gnagt i mig och jag har funderat på det länge.

hav, naturen, fiskmås, fåglar, fågelliv, naturfoto, naturbild, helsingborg, skogen, Bruces skog, Naturpunkten, Helsingborgs Miljöverkstad

Så jag gjorde något åt det!

Så växte mitt fotointresse och mitt gamla intresse för havet väcktes till liv igen och det tog fart i ett nytt intresse för miljön och naturen. Det i sig innebar ett nytt projekt. Som jag skrev i början, hur ser det ut i vår natur egentligen?

Det nya projektet innebär att vi kommer ut i naturen! I flera timmar! Jag och lilleman tillsammans! En gång följde även dottern med! Och jag måste erkänna. Som förälder ger det faktiskt en kick. Oavsett om det gäller god kosthållning, träning eller att ta hand om djur och natur är det viktigt att vara en god förebild för sina barn, tycker jag. Håller ni inte med?

hav, naturen, fiskmås, fåglar, fågelliv, naturfoto, naturbild, helsingborg, stranden

En win-win-situation!

Vi kommer ut, promenerar i sakta mak, plockar skräp, fotograferar, har med matsäck och ja, it’s a win-win situation! Frisk luft, vi får umgås jättemycket, vi njuter av naturen, min minsta lär sig nya saker och att värna om naturen. Det finns egentligen ingenting vi förlorar på detta, mer än tid. Och vad skulle jag annars göra? Kolla teveserier? ;-P

hav, naturen, fiskmås, fåglar, fågelliv, naturfoto, naturbild, helsingborg, stranden

Det ena leder till det andra!

I helgen har vi till och med konsumtionsbantat lite. På senare tid har jag tyckt att vi har så otroligt mycket saker! Onödiga prylar i köksskåpen, för mycket leksaker och jag har definitivt för mycket kläder! Så det blev plastbantning och så samlade jag ihop en del prylar och kläder som jag tänkte skänka till behövande.

barn, barns tankar, havet, naturen

När barn tar till sig betydelsen och omvandlar det till sin egen värld (och mammas hjärta smälter)

När vi gick på stranden idag frågade Eric plötsligt om jag skulle ta illa upp om han ger bort sitt Vajana-lego som jag har gett honom i julklapp. Nej, jag blir inte ledsen. Vad vill du göra med ditt lego då? frågade jag. Och i all sin enkelhet, utan skrupler eller undertoner eller dåligt samvete utan bara för att han är ett barn på 6 år som börjat förstå verkligheten, svarade han: Jag vill ge det till nåt barn som kanske inte har något lego…

Följ vårt arbete på Instagram

Med det sagt vill jag härmed göra reklam för mitt nya konto just på Instagram @mission__planet. Följ oss och klicka gärna på gilla om där är några bilder ni tycker om. 🙂

Hela detta inlägget har jag dekorerat med bilder tagna just under dessa “sessioner”. Hoppas ni gillar dem.

Önskar er alla en härlig vecka!

Tjingeling!

 

Foto: Christine Eklund

Dela på facebook
Facebook
Dela på google
Google+
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Åh så fina bilder och jag tror på att man som mamma eller pappa mår bra av och göra något eget, man blir en bättre mamma, att hålla kvar vid sina intressen som man hade innan man fick barn 🙂 Sen finns det ju inget som säger att barnen inte kan vara med när man gör sitt intresse som du skriver ut i naturen, prata, fotografer, win win!

    1. Hej Johanna. Tack för din kommentar. Visst är det så. Det ena utesluter ju absolut inte det andra. Vad roligt du tyckte om bilderna. 🙂 Ha det fint.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny