Eventuella komplikationer – korrigering

bukplastik

På mitt första återbesök efter operationen (dvs det efter stygntagning) hos kirurgen i september visade jag upp den svullnad under naveln som jag har fått och är lite orolig för. Jag har en svullnad ovan naveln också, men den är mer “medgörlig”, den nedre är “stummare”. Som jag förstod det kunde det vara inkapslad vätska, (hade vätska i nedre och övre buken efter operationen) och eventuellt måste jag opereras en gång till. Dryyyygt.

Fick en ny tid 22 januari 2018 för att se hur det har utvecklats.

Eventuell svullnad efter en bukplastik brukar normalt försvinna. Det tar ju ca 1 år efter operationen att bli helt återställd. Det är alltid en risk med en operation oavsett vad det är för typ av operation och självklart finns det fler komplikationer än svullnad man kan drabbas av. Detta kanske man vill överväga innan man tar sitt beslut. Det vanliga är väl ändå att det går bra och det måste man naturligtvis ställa in sig på om man bestämmer sig för att genomgå en bukplastik. Jag har hört om kvinnor som kan få problem med sina ärr, som kanske måste göra en ärrkorrigering och andra komplikationer som kan dyka upp.

Svullnad och eventuella ärrbesvär, förutom post-op-smärta, är nog det vanligaste. En del kliniker skriver ut antibiotika man ska ta i förebyggande syfte och även efter operationen vilket minskar risken för en infektion i t ex ärret. Kontakta din klinik eller ditt landsting om du är orolig.