Christine Eklund https://christinehighvoice.se Livet här och nu Fri, 15 Nov 2019 10:31:17 +0000 sv-SE hourly 1 https://christinehighvoice.se/wp-content/uploads/2017/11/cropped-webbplatsikon-32x32.jpg Christine Eklund https://christinehighvoice.se 32 32 Min hjälte har tystnat https://christinehighvoice.se/min-hjalte-har-tystnat/ https://christinehighvoice.se/min-hjalte-har-tystnat/#respond Tue, 24 Sep 2019 08:13:02 +0000 https://christinehighvoice.se/?p=2924 min far - min hjälte

En blogg utan bilder, det går väl inte..? Hej på er, Tänk så mycket enklare det skulle vara att driva en blogg utan bilder. Det skulle gå så mycket snabbare och man skulle få ur sig allt man vill ha sagt i ett nafs! Då skulle jag kunna berätta för er att jag för cirka […]

Inlägget Min hjälte har tystnat dök först upp på Christine Eklund.

]]>
min far - min hjälte

En blogg utan bilder, det går väl inte..?

Hej på er,

Tänk så mycket enklare det skulle vara att driva en blogg utan bilder. Det skulle gå så mycket snabbare och man skulle få ur sig allt man vill ha sagt i ett nafs! Då skulle jag kunna berätta för er att jag för cirka 4 veckor sedan förlorade min far varför jag inte haft skrivlust på ett tag.

Nå. Nu skriver jag ju i alla fall och vi får väl se om jag lägger in bilder i efterhand, men jag skriver först och fort, för jag behöver verkligen få ur mig allt just nu! Dessutom är vi ju visuella varelser och som sådana kräver vi total upplevelse av både text och bild. Så vi ser var detta inlägget landar i.

Varför berätta för “hela världen”?!!

Nu kan man kanske tycka och undra; varför berätta för “hela världen” att min pappa har gått bort? Jo, för jag vill berätta för hela världen om min pappa just för att han var min pappa! Han har gjort många avtryck under sin livstid och detta är mitt sätt att minnas honom så som han var för mig och hylla honom på mitt sätt.

Min fars oväntade handlingar

Att växa upp med en man som min far var en utmaning för oss fem syskon. Jag fick inte alltid så mycket uppmuntran eller bekräftelse på när jag gjorde något bra, när jag var liten. När mina syskon började komma, jag är äldst, klarade jag mig ganska mycket på egen hand, var ofta ute och lekte med kompisar och ja, tänkte väl inte så mycket på det just då. Men när jag var åtta och drabbades av brusten blindtarm och faktiskt, utan dramatisering, var nära att dö, då var det pappa som satt vid min sida. Hela den sommaren. I en poesibok jag fick den sommaren, för mina vänner att skriva i, skrev jag själv på en av sidorna “Nu ligger jag på sjukhuset, det är tråkigt, man får ibland hem-längtan.” Och trots att jag gick ut hårt i min beskrivning av hur min uppväxt var, visste jag att jag var älskad. I samma poesibok skrev min far 2 år senare: “Tjat, böner, gnat eller gräl, kan på inget vis hjälpa dig. Var ärlig och släpp loss din själ och du hittar rätt på livets stig. Men glöm ej glimten, den gör dig väl, om du ej förstår – fråga mig. /Far” Jag var elva då och förstod kanske inte riktigt innebörden av orden, men jag antar att han försökte uppmuntra mig, på sitt sätt.

Min far – en överraskningarnas man

Livet med min far var med andra ord lite upp och ner. Ibland var det svårt att veta på vilket humör han var på. Vissa dagar var han riktigt sträng och andra, när vi till exempel var på någon utflykt, överraskade han oss med hamburgare från gatuköket, vilket, som ni kanske förstår, inte hände så ofta med sju personer i hushållet. Ibland köpte han till och med glass åt oss men då fick vi likadana allihop, någon gräns fick det ju finnas! 🙂

Min far och jag och vår “andra chans”

På senare år har vi, kan man väl uttrycka det, tagit igen alla svårare år under uppväxten och jag och min pappa hade en jättebra relation. Det är jag så oerhört tacksam för. Visst finns det mycket jag hade önskat jag hade hunnit säga till honom, saker jag hade velat fråga honom och prata med honom om. Så är det väl alltid, antar jag. En klok vän sa: “Men fortsätt prata.” Och så kanske det är. Han hör, om än han inte kan svara.

Min far inspirerade!

Till skapande

Min far var fotograf och jobbade ibland på museum. En dag kom han hem med två ark klippdockor till mig, oväntat vilket förgyllde gesten än mer. Ena dockan föreställde en vuxen kvinna och den andra en liten flicka. Båda var från 1800-talet och så även kläderna. Detta var starten på min “klippdocka-karriär”. Haha. Jag gjorde många egna klippdockor och kläder efter detta! Det blev en Carola-docka med alla de kläder hon hade på scen under början av sin karriär och jag gjorde även en Goldie Hawn-docka (även hon min idol på 80-talet) och designade olika kläder själv.

Till fotografering

Och som den fotograf han var försökte han även inspirera mig att fotografera. En dag fick jag låna hans kamera och fota de sista bilderna på rullen. Det var ett stort ögonblick! Hänförd “tvingade” jag ut mina två yngsta syskon som fick leka modeller och jag plåtade på. Det var upptakten till det fotointresse jag har idag och ett arv jag känner starkt att jag måste få föra vidare och låta det leva vidare!

Men inte så mycket till matlagning. . .

Förutom att han inspirerade mig på dessa nämnda kreativa sätt, försökte han också lära mig lite matlagning. Där insåg han dock ganska tidigt att det fanns begränsningar och gav upp om mig muttrandes “när du flyttar hemifrån kommer du antagligen koka upp tevattnet dagen innan och värma det dagen därpå…” Haha. Än idag är jag måttligt intresserad av matlagning, baka däremot, något jag fått av min mor, är min gissning. Hon är en gourmet vad gäller bakning må ni tro! Men jag hann lära mig hur man ugnssteker en hel kyckling och när det kommer till att göra brunsås är det få som slår mig på fingrarna, så det så! 🙂

Detta var min far – för mig

Som ni förstår, relationen mellan mig och min pappa på senare år, har jag värdesatt mycket. Och eftersom han komplimenterade mig ganska begränsat, betydde det så mycket mer när han väl gjorde det! Bara några veckor innan han blev sjuk, efter det att jag publicerat ett inlägg på bloggen om Skottland, skrev han till mig bland annat “Alltså…läser din blogg om Skottland. En fantastisk berättelse!” Att få höra detta, från min far, betydde så mycket för mig att jag knappt i ord kan beskriva.

När han blev sjuk och jag åkte in för att träffa honom, var det humorn, den speciella lite sarkastiska humorn han hade (som jag också tror jag ärvt en liten del av) som starkt lyste igenom alla slangar och det obehagliga vita skenet från taklamporna. Det sista jag sa (med glimten i ögat) till honom var: “Ja, du vet ju också hur man påkallar uppmärksamhet!” Det sista jag hörde min pappa säga var: “Ja, man får ju göra sitt bästa.” Denna humor och allt annat gott jag skrivit om idag, är det jag bär med mig i mitt hjärta och i minnet av honom.

Några sista ord

Dagen efter hans bortgång skrev jag följande dikt:

Fly away, my lovely!

The pain, the hurt, the ache in my chest,
although eased that you can finally rest.

Strength, stubborness and great advice you gave to me.
Dad, my hero, you forever will be!

Pappa. Du kommer alltid vara en del av mig. Jag älskar dig. För alltid.

/Christine

Inlägget Min hjälte har tystnat dök först upp på Christine Eklund.

]]>
https://christinehighvoice.se/min-hjalte-har-tystnat/feed/ 0
Skottland – magiska skogar och läskiga…..kor!! https://christinehighvoice.se/skottland-magiska-skogar-och-laskiga-kor/ https://christinehighvoice.se/skottland-magiska-skogar-och-laskiga-kor/#respond Sat, 10 Aug 2019 18:01:45 +0000 https://christinehighvoice.se/?p=2885 Saline, Skottland, utsikt, Skottlandresa, Airbnb, stirrande ko, lantbruk, åker, kohage, kor

Hej på er, Lilleman hos en kompis och här hemma pysslar var och en med sitt så jag passar på att skriva några rader till om Skottland! Dag 7, 6 juli Efter några dagar i Skottland och efter en hel del farande hit och dit med bilen, började vi längta efter att få gå, vandra, […]

Inlägget Skottland – magiska skogar och läskiga…..kor!! dök först upp på Christine Eklund.

]]>
Saline, Skottland, utsikt, Skottlandresa, Airbnb, stirrande ko, lantbruk, åker, kohage, kor

Hej på er,

Lilleman hos en kompis och här hemma pysslar var och en med sitt så jag passar på att skriva några rader till om Skottland!

Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa, familjebild, selfie, familjeselfie
Hela familjen samlad i ett försök till en selfie med självutlösaren. Gick sådär… 😀

Dag 7, 6 juli

Efter några dagar i Skottland och efter en hel del farande hit och dit med bilen, började vi längta efter att få gå, vandra, promenera, röra på oss! De fyra bokade nätterna i den mysiga stugan hos Clare i Saline (bokad på Airbnb) hade passerat och vi (mest jag, tror jag) började bli oroliga över var vi skulle bo de fyra återstående. Kikade runt lite men insåg ganska snabbt att det skulle bli svårare än vi trodde. Visst, det finns massor med små B&B längs vägarna, men vi är fem personer!

Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa, Dollar's wild side, Scottish Natural Heritage, karta, Castle Campbell

Plötsligt händer det!

Vi frågade helt enkelt Clare om vi fick stanna i hennes lilla stuga fyra nätter till vilket gick bra! Stugan var ledig just de kommande fyra nätterna också. Puh! Ibland ska man ha tur.

Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa, The National Trust For Scotland Dollar Glen and Castle Campbell, stenmonument, skylt

Clare var en fantastisk värd på många vis och när vi berättade att vi var lite vandringssugna, trötta på att sitta i bilen och inte ville köra iväg så långt denna dag, tipsade hon om Dollar och Campbell Castle inte långt därifrån.
– Har ni tid över kan ni ju alltid vandra runt här på våra marker också om ni vill, fortsatte hon. Sagt och gjort! Mot Dollar och Campbell Castle!

Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa, fotograf, naturfotograf
Kameran gick varm denna dag, det vill jag lova!

Ett lugnt vildmarksområde

Slottet låg i ruiner och det kostade en slant att “gå in”. Vi valde att inte göra det utan bara titta på det från utsidan. Däremot gick vi runt i den vackra och rogivande vildmarken som ligger i anslutning till slottet. Mellan höga träd och en otroligt rik växtlighet av ormbunkar fanns särskilda stråk man kunde följa. Det var väldigt brant på vissa ställen så vi fick påminna Lilleman “vildingen” om det flera gånger. Vi valde ett av stråken som turligt nog ledde ner till ett vattenfall.

Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa

Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa, träd

Som att komma in i en förtrollad skog

Grönskan nere vid vattenfallet och där omkring var magisk! Jag överdriver verkligen inte. Jag har nog aldrig sett så grön växtlighet förut. Allt det jag tidigare tyckt är grönt i naturen är ingenting i jämförelse med den krispiga fräscha gröna färg som nu omgav oss.

Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa, bäck, vattendrag

Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa

Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa, Liam and Kate, Liam+Kate, inristningar, träbro

Vi kom till en liten träbro där någon ristat in “Liam + Kate” på räcket. Romantiskt, inte sant? 🙂 (Såvida de inte var kidnappade och precis hann rista in sina namn för att de som sökte efter dem skulle veta var de senast befann sig…) Hrm. Hur som helst.

Och vi som trodde skogen var det vackraste

Alltså. Jag kan förstå att du som läser undrar över alla superlativer jag sprider omkring mig. Men jag var helt hänförd över naturen och denna plats! Betänk att åka till Skottland och missa detta ställe! Det får man ju bara inte!

Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa
Castle Campbell i all sin prakt och iklädd ett grönt täcke!
Dollar, Campbell Castle, vattenfall, historia, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa
Närbild på slottet och här ser man tydligt att stora delar av det står i ruiner.

När vi var nöjda med skogspromenaden tog vi oss istället uppför. När vi gått en bit stannade vi till på en, typ, platå. Ni vet hur det är när man går uppåt, då tittar man ju samtidigt nedåt, för att se var man sätter fötterna, särskilt här kanske. Därför blev det extra breathtaking (ja, inte för att vi var andfådda) när vi kom upp och höjde blicken och såg utsikten! Oh. My. Gosh!

Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa, berg, utsikt
Vissa vandrade ännu högre, som upp till toppen av dessa berg!
Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa, berg, utsikt, trivs, njuter av utsikten
Stormtrivs!!! Tror man kan ana det här… 😉

Höga berg, djupa raviner, en skog av ormbunkar och så slottsruinerna som mäktigt tornade upp sig på motsatta sidan som en stolt utsiktsplats. Det var nu vi önskade vi hade tagit kaffe och smörgåsar med för här hade vi kunnat sitta och supa in allt det vackra hur länge som helst, kändes det som.

Äntligen tid att chilla…säger jag aldrig!

När vi var nöjda med utflykten (och Lilleman lekt färdigt i vattenpölen han var så fascinerad över…krävs inte så mycket där…hm) körde vi in till (supermysiga) Dollar för att handla med lite mat och körde sedan tillbaka till Saline.

Saline, Skottland, utsikt, Skottlandresa, Airbnb, skymning, lantbruk, åker, kohage, fårhage, ull, taggtråd, ull fastnat i taggtråd
Bilden hör egentligen inte till texten, dock tagen under promenaden. Men ull som fastnat i taggtråd! Ser ni? Hur hamnar det där? Blåser det dit eller kliar sig fåren mot den vassa taggtråden?

Det var inte mycket tid vi spenderade i stugan vi hyrde, ja, förutom att vi sov där förstås. Det blir ju inte riktigt så när man har en i familjen som hela tiden vill hitta på saker för att ta vara på tiden så mycket som möjligt (hrm, inga namn men börjar på Chri och slutar på stine…). Så när “vi” (är inte så säker på att jag hade så mycket veto i just denna frågan) bestämde oss för att stanna inomhus en stund för att fika och chilla lite, kröp det lite i kroppen, det ska jag erkänna (något jag senare, under vår senare upptäcktsfärd denna dag, fick äta upp…).

Kan det bli för mycket äventyr…?

Efter ett tag (jättemånga timmar!!!) var alla redo för ett nytt äventyr (ungdomarna såg först lite skeptiska ut förstås, särskilt som det egentligen var tid för kvällsmat). Vi skulle utforska omgivningarna! De praktiska gympaskorna och vind-/regnjackan med luva åkte på igen och ryggsäcken packades med kameran, objektiv och även stativet tog vi med. Här skulle vandras!

Saline, Skottland, utsikt, Skottlandresa, Airbnb, skymning, lantbruk, åker, kohage, fårhage, vandring, äventyr
Familjen på vandring – äntligen! (dottern tar bilden)
Saline, Skottland, utsikt, Skottlandresa, Airbnb, traktor, lantbruk, åker, kohage, kor
Tyckte till och med den röda traktorn var vacker. Haha.

Om du föreställer dig en skön liten skogspromenad och kanske över några vackra ängar får du tänka om. Visst, promenaden började väldigt trevligt uppför en grusväg med utsikt över arbetande röda traktorer och huset vi bodde i. Vi gick sedan förbi en (jätteläskig) skog och rundade den. Det var då det började bli lite mindre trevligt. Det var då vi kom till ett val. Skulle vi återvända (redan) eller skulle vi chansa på att fortsätta även om det innebar okänd mark och att vi eventuellt skulle bli tvungna att passera en av alla ko- och får-ängar. Min kära sambo kände sig äventyrlig och ville fortsätta. Sagt och gjort. Vad gör man inte för ett äventyr…

Saline, Skottland, utsikt, Skottlandresa, Airbnb, skymning, lantbruk, åker, Wallace Monument, historia
Lite mörk bild, men Wallace Monument i alla fall!

Men se där. Ett monument!

Faktum är att jag fick ge honom lite cred när vi hade kommit upp till toppen och plötsligt fick syn på Wallace Monument en bit bort! Vi visste inte ens om att det låg där i förhållande till var vi bodde (cirka 2 mil bort som det verkar, snacka om utsikt). Kul, fick vi sett det med!

Saline, Skottland, utsikt, Skottlandresa, Airbnb, lantbruk, åker, kohage, kor

Vi fortsatte traska, kliva över fler staket (balansövningar på hög nivå) och kom sedan till ytterligare ett “vägskäl”. Vi hade valet att antingen passera en kohage (med både kalvar, kor och en stirrande tjur). Ja, det var det valet vi hade. Gå tillbaka kunde vi inte göra nu (vilket skulle kunna vara ett andra val).

Saline, Skottland, utsikt, Skottlandresa, Airbnb, läskig ko, lantbruk, åker, kohage, kor

Kor som ger varningssignaler. Frågor på det?

Det tog jättelång tid att samla mod och särskilt Lilleman var jätterädd. Haha. Förlåt, men detta var så komiskt. Finns det några snällare djur än kor liksom? Men en av dem högre upp på en platå stod och råmade för fullt som för att, på ett elakt uträknat sätt, varna de andra korna för att det kommer människor. Superläskig ko.

Saline, Skottland, utsikt, Skottlandresa, Airbnb, skymning, lantbruk, åker, kohage, fårhage
Solen börjar gå ner i Saline.
Saline, Skottland, utsikt, Skottlandresa, Airbnb, skymning, lantbruk, åker, kohage, fårhage, kor, beteshage, solnedgång
Ännu en bild på den vackra solnedgången.
Dessutom. Så här kunde de stängsel se ut som vi smidigt klev över…

Fem galna svenskar i Skottland…

Varför skrattar man när man är rädd? Har ni tänkt på det någon gång? Jag skrattade så tyst jag kunde för att inte störa korna och hela situationen var verkligen komisk. Här kommer vi, fem galna svenskar, mitt i Skottland, bland varnande och stirrande kor. Bara för att vi “ville vandra lite”. Haha.

Vi tog oss fram till ett träsk, försökte vara så tysta vi kunde för att inte störa för mycket och blev tvungna att ta oss över en liten (och grund tack och lov) bäck. Det var blött och gyttjigt, skorna blev leriga, vi var rädda och fnittrade ändå för fullt. Tiden gick och hjärtat bultade. Nu var en av korna riktigt nära. Vi visste att så snart vi hade tagit oss över bäcken kunde de inte nå oss!

Saline, Skottland, utsikt, Skottlandresa, Airbnb
Gården där “vår” stuga låg.

Äntligen kunde vi andas ut!!!

Då äntligen, när alla fem var över bäcken, fick vi, trots att det hade hunnit börja skymma, syn på vår underbara lilla stuga! Vi småsprang sista biten, fyllda av adrenalin och kunde tydligt höra kuddarna ropa på oss. Det kändes som vi hade vandrat i minst fem timmar och ändå hade det bara gått två och en halv! 😀

Dagen efter satt vi oss i bilen igen och trots att det skulle ta nästan tre timmar till vår destination, gjorde det plötsligt inte så mycket längre. Vi körde till Kinloch Rannoch, för oss Outlanderfans; Craigh na Dun! Men det får ni läsa om i nästa inlägg om Skottland! 😉

Tjingeling!

Foto: Christine Eklund & min dotter

Inlägget Skottland – magiska skogar och läskiga…..kor!! dök först upp på Christine Eklund.

]]>
https://christinehighvoice.se/skottland-magiska-skogar-och-laskiga-kor/feed/ 0
High Chaparral, Ullared och pinsamma kändismöten https://christinehighvoice.se/high-chaparral-ullared-och-pinsamma-kandismoten/ https://christinehighvoice.se/high-chaparral-ullared-och-pinsamma-kandismoten/#comments Mon, 05 Aug 2019 14:04:37 +0000 https://christinehighvoice.se/?p=2850 High Chaparral, Kulltorp, Småland, bröderna Dalton, Lucky Luke Show, the Daltons brothers, Joe Dalton, Averell Dalton, William Dalton, Jack Dalton, mamma Dalton

Hej på er, När jag bodde i Göteborg kunde man ibland se kändisar som Arne-med-lampan (från Kurt Olsson), Glenn Hysén och Anders Glenmark (finns en pinsam fotosituation att berätta om det mötet…hm…en annan gång). I början var det såklart ganska kul. Men senare, när vi var ute och spelade och träffade fler diverse kändisar som […]

Inlägget High Chaparral, Ullared och pinsamma kändismöten dök först upp på Christine Eklund.

]]>
High Chaparral, Kulltorp, Småland, bröderna Dalton, Lucky Luke Show, the Daltons brothers, Joe Dalton, Averell Dalton, William Dalton, Jack Dalton, mamma Dalton

Hej på er,

När jag bodde i Göteborg kunde man ibland se kändisar som Arne-med-lampan (från Kurt Olsson), Glenn Hysén och Anders Glenmark (finns en pinsam fotosituation att berätta om det mötet…hm…en annan gång). I början var det såklart ganska kul. Men senare, när vi var ute och spelade och träffade fler diverse kändisar som Svenne Hedlund och Burken m fl, ja, till och med personer som spelat eller varit vän med Elvis Presley, som Glenn D Hardin och Joe Esposito, upptäckte man att de är ju bara vanliga människor, precis som vi. Starstruck har med andra ord aldrig varit min grej riktigt, jag blev lite luttrad helt enkelt.

Att “göra en Lill Lindfors”-begreppet

En gång, under åren i Göteborg, såg jag en stolt högrest kvinna iklädd en pälsliknande lång kappa utanför ett hotell på avenyn. Det var Lill Lindfors. Och på tal om att inte vara starstruck, flög istället “busnisse” (lite snällare än att skriva “djävulen”) i mig och jag fick plötsligt lust att gå fram till henne, låtsas som att jag inte visste vem hon var och fråga om hon visste var Strandgatan låg. Ha ha. Det hade varit skoj, om jag hade vågat. Inte visste jag då, att jag flera år senare, skulle göra exakt det…utan att ens veta om det! (Kommer till det längre ner i texten.)

High Chaparral, Småland, entré, Wild West Inn, station wagon, nöjespark

Ännu ett besök på High Chaparral!

Det började med en utflykt till High Chaparral, ett besök vi gör varje år! Låter kanske som en överdrift, men vi gör det verkligen varje år. Tror det kan vara typ 11e året i rad nu… Varför? Okej. Låt mig förklara vad som är så härligt med just High Chaparral.

High Chaparral, Småland, inredning, dekor, nöjespark, skylt

High Chaparral, Småland, inredning, medicinflaskor, tidsenligt, nöjespark, drug store

För det första ligger det i Småland (underbara, vackra plats) och gränsen mellan Skåne och Småland är väldigt tydlig (förutom enorma skyltar just vid gränsen). När du börjar se små rödmålade hus, då vet du att du är i Småland. Det är som att komma till Emil i Lönnebergas värld. Ja, ungefär i alla fall. Småland är vackert med sin skog, sina sjöar och pittoreska små röda hus helt enkelt.

High Chaparral, Kulltorp, Småland, bröderna Dalton, Lucky Luke Show, the Daltons brothers, Joe Dalton, Averell Dalton, William Dalton, Jack Dalton

High Chaparral, Småland, ånglok, Stora Tågrånet, nöjespark

Hets, trängsel och karuseller?

För det andra, när man kommit dit och parkerat och rör sig mot entrén, välkomnas man av härlig countrymusik som känns mer hemma där än någon annanstans. Och framför allt. När man kommer in i parken, ingen hets! Inga hysteriska karuseller eller köer. Inga trånga utrymmen. Det är stort och rymligt, du kan gå helt i din egen takt utan att känna det som att du trampar runt i en sardinburk och dekor och kostym, allt är tidsenligt. What not to love liksom?!

High Chaparral, Kulltorp, Småland, bröderna Dalton, Lucky Luke Show, the Daltons brothers, Joe Dalton, Averell Dalton, William Dalton, Jack Dalton, mamma Dalton, Lucky Luke

High Chaparral, Kulltorp, Småland, bröderna Dalton, Lucky Luke Show, the Daltons brothers, Joe Dalton, Averell Dalton, William Dalton, Jack Dalton, mamma Dalton, Lucky Luke

High Chaparral, Zorro, Zorroshow, don Diego de la Vega

High Chaparral, Zorro, Zorroshow, don Diego de la Vega

Mer än bara shower

Vill du, så tajmar du in de olika showerna man kan gå på. Lucky Luke Show (oftast väldigt roliga, så även i år), Zorro Show eller varför inte den största Wild West Stunt Show (finns några till). Och det bästa är, missar man en show gör det inget, de visas oftast två gånger om dagen! Har du barn med dig (ha ha, ja, det kanske ändå är vanligast att man har när man åker hit på sommaren) finns Buffalo City, en liten lek-by, miniatyrstad, med massor av små hus barnen kan springa in och ut i med sina knallskottpistoler och leka cowboys, cowgirls, indianer eller vad som nu faller i smaken.

High Chaparral, Kulltorp, Småland, stuntmän, Wild West Stunt Show, hopp från torn
Stuntmannen gör sitt livsfarliga hopp!
High Chaparral, Kulltorp, Småland, stuntmän, Wild West Stunt Show, skådespelare
Alla duktiga skådespelare och stuntmän från Wild West Stunt Show

High Chaparral, Småland, lekstad, Buffalo City, barnsemester, för barn, nöjespark
Buffalo City – en drömstad för små cowboys och cowgirls!

High Chaparral, Småland, hästar, ponny, liten häst, djur, nöjespark, sjö

Världens minsta häst?!

Tycker man om djur finns det också. Allt från minsta lilla hästen jag någonsin sett (!) till stora respektingivande bisonoxar. Roligaste upplevelsen, tycker vi, är såklart Det Stora Tågrånet! Det får ni inte missa! Kort och gott. Vi trivs på High Chaparral och jag hoppas, även om vi i år bara var fyra då dottern skulle jobba, att vi har många somrar kvar att komma dit!

High Chaparral, Småland, hästar, ponny, liten häst, djur, nöjespark

Från lugn och stora ytor till kaos och trängsel – frivilligt!

Vi besökte parken ena dagen, stannade över i en av campingstugorna (fyra bäddar, 700 kr per natt), missade frukosten för att vi vaknade så himla sent (pinsamt) och körde sedan vidare dagen efter. Det har blivit, jag vill verkligen inte skriva tradition här, det är än mer pinsamt än sovmorgonen, men ja, typ en vana. Det är så smidigt för oss nämligen att på vägen hem köra inom Ullared och gå på Gekås! (Det roliga med Gekås är att alla vill dit men ingen vill erkänna att man varit där… Lite som melodifestivalen som “ingen” tittar på.) Vi skulle egentligen inte ha något, men kul att göra ett litet stopp (beror förstås på vem i familjen man frågar och i år var vi jag och tre killar så gissa på…). Det var då det hände…

Vi skulle ju bara ha chips…

Efter det att jag gått runt lite för mig själv (hittade i alla fall en vinterjacka, yeah) och de andra gått runt lite och vi gått runt lite tillsammans (ja, ni fattar) så hamnade vi på mat- och godisavdelningen. Plockade lite av varje och skulle bara hitta det sista innan vi skulle betala och köra hem. Problemet var att vi inte hittade det, chipsen med den speciella smaken som en av oss tycker så mycket om. Vid det laget var jag, trots en rejäl sovmorgon, ganska trött och ville bara därifrån (jo, ärligt) så jag gick fram till en anställd och frågade.
– Hej, har ni chips?
Mannen tittade knappt på mig, knep ihop munnen på ett mycket märkligt sätt, sa ingenting utan nickade och pekade bara bort mot chipsen. Just då ropade min sambo på mig att han hade hittat dem.

Inte bara luttrad, tydligen blind också…

Lite småsur över den anställdes märkliga beteende gick jag fram till äldste sonen för att beklaga mig lite.
– Men mamma. Såg du inte vem det var?
Mitt ansikte förvandlades till ett frågetecken och utan vidare frågor, fortsatte han:
– Det var ju Ola-Conny!
Ha! Där ser man! Jag hade gjort en “Lill Lindfors”! 😀

Tjingeling!

Inlägget High Chaparral, Ullared och pinsamma kändismöten dök först upp på Christine Eklund.

]]>
https://christinehighvoice.se/high-chaparral-ullared-och-pinsamma-kandismoten/feed/ 2
Semester kvar och tomt på kontot? https://christinehighvoice.se/semester-kvar-och-tomt-pa-kontot/ https://christinehighvoice.se/semester-kvar-och-tomt-pa-kontot/#respond Thu, 01 Aug 2019 20:31:52 +0000 https://christinehighvoice.se/?p=2823 Helsingborg, Helsingborgs stad, Kärnan, utsikt, kikare, blå himmel, hemstad, turist

Hej på er, Har ni semesterdagar kvar men tomt på kontot och/eller i almanackan? Då har jag ett tips till er! Turista i din egen stad! Jag lovar, det finns alltid något nytt att upptäcka som du inte visste. Historia är verkligen superintressant, särskilt när man verkligen ger sig själv en chans att sätta sig […]

Inlägget Semester kvar och tomt på kontot? dök först upp på Christine Eklund.

]]>
Helsingborg, Helsingborgs stad, Kärnan, utsikt, kikare, blå himmel, hemstad, turist

Hej på er,

Har ni semesterdagar kvar men tomt på kontot och/eller i almanackan? Då har jag ett tips till er! Turista i din egen stad! Jag lovar, det finns alltid något nytt att upptäcka som du inte visste. Historia är verkligen superintressant, särskilt när man verkligen ger sig själv en chans att sätta sig in i den. Visst är det av någon anledning lättare och mer intressant med andra städers och tillika länders historia kanske, när man är på resande fot, men ge din stad en chans!

Helsingborg, Helsingborgs stad, Öresund, färjor, Helsingør, utsikt, hamnen, blå himmel, hemstad, turist
Helsingborg – så mycket mer än färjorna till Helsingør 🙂

I de lugnaste vatten…

Helsingborg är en tacksam stad att bo i. Vi har otroligt mycket historia här! Allt från gamla byggnader som Kärnan, betydelsefulla entreprenörer som konsul Olsson och konsul Persson till skräckhistorier om Hilda Nilsson, mer känd som Änglamakerskan (av åklagaren beskrevs hon som ”ett monstrum av planmässig snikenhet och ohygglig mordlusta”)…

Helsingborg, Helsingborgs stad, blomsterprakt, hemstad, turist
En av Helsingborgs alla vackra lite äldre byggnader

Helsingborg, Helsingborgs stad, Carl Milles, Sommelius, Sjöfartsgudinnan, staty, hemstad, turist
Sjöfartsgudinnan – symboliserar staden som sjöfarts- och hamnstad

Helsingborg, Helsingborgs stad, Carl Milles, Sommelius, Sjöfartsgudinnan, staty, hemstad, turist
En lite ovanligare vinkel av Sjöfartsgudinnan

På den tiden när Skåne var danskt…

Visste ni att Helsingborg är en av Sveriges äldsta städer? Läste på denna sidan att år 1085 omnämns Helsingborg för första gången som stad i skrift. Första stenen till det som skulle bli Kärnan lades ca år 1310 när kung Erik Menved regerade och Skåne tillhörde Danmark. Ca tio år senare var Kärnan färdigbyggd och först i mitten av 1600-talet blev Skåne svenskt. Det finns massor mer att läsa på hemsidan jag nämnde ovan om ni är intresserade!

Helsingborg, Helsingborgs stad, Slottshagen, Slottshagens lekplats, lekplats, Kärnan, hemstad, turist
Gungor i en cirkel – så innovativt!

Helsingborg, Helsingborgs stad, Slottshagen, Slottshagens lekplats, lekplats, Kärnan, hemstad, turist
Lilla Kärnan och stora Kärnan..och Lilleman! 🙂

Helsingborg, Helsingborgs stad, Slottshagen, Slottshagens lekplats, lekplats, Kärnan, hemstad, turist
Nöff!

Vår turist-i-hemstaden-dag börjar här

Vi för vår del, började vår turistdag på lekplatsen vid Kärnan. En ganska ny och medeltidsinspirerad lekplats. Här fanns en “Kärnan” i miniformat med rutschkana. Balansgångar, stora ytor att springa på, gungor i en cirkel (genialt), grisar (!) och en råtta (!!!). Det var när vi såg råttan vi förstod att det var en medeltidslekplats! 🙂

Helsingborg, Helsingborgs stad, Kärnan, gamla byggnader, Sverigesemester, utsikt, medeltiden, blå himmel, hemstad, turist
Mäktiga medeltidsbyggnaden Kärnan, cirka 35 meter högt!

Helsingborg, Helsingborgs stad, Kärnan, hänglås, gammal dörr, gamla byggnader, medeltiden, hemstad, turist
Hänglåset på dörren in till Kärnan.

Några trappsteg bli’re…

Sjuåringen fick leka fritt en stund, vi hade ju ändå suttit still på bussen i en dryg kvart (…) och vi gick sedan vidare till Kärnan. Förutom sjuåringen var även dottern med denna dag och vi tre betalade 60 kr som det kostar för vuxna att gå upp i Kärnan (första våningen kan man se gratis) och började sedan ta oss upp för de många trappstegen.

Helsingborg, Helsingborgs stad, Kärnan, medeltiden, medeltidskläder, tidsenliga kläder, utklädnad, hemstad, turist
Rolig idé, tyckte jag! 🙂

Kärnan är ca 35 meter högt. Det finns dock flera våningar som man kan gå in i och sluka hur mycket historia som helst (och pausa lite). Här finns tydliga informationsskyltar med bilder, vill man ha en guidad tur kan man ladda ner en app och det finns t o m tidsenliga kläder att prova om man roas av det.

Helsingborg, Helsingborgs stad, Kärnan, misslyckad bild, hemstad, turist
När man låter Lilleman ta en bild… 😀

Helsingborg, Helsingborgs stad, Kärnan, utsikt, Danmark, blå himmel, hemstad, turist
Utsikten från Kärnans topp är verkligen magnifik!

Helsingborg, Helsingborgs stad, Kärnan, utsikt, Danmark, medeltid, blå himmel, hemstad, turist
Rådhuset i förgrunden och Danmark i bakgrunden!

Helsingborg, Helsingborgs stad, Kärnan, trappor, hemstad, turist
Gäller att hålla tungan rätt i mun både på vägen upp och på vägen ner… (Å andra sidan kanske bättre att hålla sig i räcket…)

Hett tips när du besöker Helsingborg

Efter ett tag var vi uppe på toppen och wow, vilken utsikt! Man kan gå runt hela “taket” vilket gör att du ser stora delar av Helsingborg och en klar fin dag som denna, även hela vägen bort till Danmark. Det finns en kikare där också ifall du vill se något särskilt lite tydligare. Det var verkligen värt alla trappsteg för att få uppleva denna magnifika utsikt. Kommer ni till Helsingborg någon gång är detta ett hett tips!

Helsingborg, Helsingborgs stad, vattenfall, terasstrapporna, dotter, son, turist
Äldsta och yngsta barnet på terrasstrapporna nedanför Kärnan.
Helsingborg, Helsingborgs stad, restaurang Tugg, Tugg, hamburgare, inredning, hemstad, turist
Smakfull inredning på restaurang Tugg

Dags för en Tugg(a)

Vädret började bli bättre och solen tittade fram. Lilleman klagade att hans ögon tårades av solen, han är något av en drama queen, så vi gick snart nerför alla trapporna igen och vidare ner till city. Magen kurrade lite så dottern tipsade om Tugg, en restaurang på Kolmätaregränden, dit vi gick för att få i oss en bit mat. En tugg-a helt enkelt (…). Och hörrni, oj, vad goda hamburgare! Ni vet när man tar allra första tuggan och tiden liksom stannar och man ser små rosa moln. Precis så var det! Supergott!!! Trevlig inredning dessutom. Värt ett besök!

Helsingborg, Helsingborgs stad, båtar, hamn, kaj, kajpromenaden, förankring, hemstad, turist
Även det minst anade kan vara vackert…

Bästa glassen är väl ändå den italienska..?

Vår turistdag fortsatte längs kajpromenaden. För att komma hit går man så nära vattnet man kan och fortsätter norrut. Under promenaden går man förbi de hyfsat nybyggda husen med små pittoreska restauranger och båtar från olika kuststäder som “slagit läger” längs vägen. Mitt i denna idyll hittade vi en liten lada, ja, jag kan inte beskriva det på något annat sätt, en box helt enkelt, där vi köpte underbar italiensk glass som vi avnjöt sittandes på kanten av bryggan som löper längs hela promenaden. Glassen var “hemgjord” stod det och ett avsnitt av Hassan rullade upp i minnet (minns ni programmet? busringningarna?). Nå.

Helsingborg, Helsingborgs stad, Kärnan, havet, fåglar, helsingborgare, hemstad, turist
Helsingborgare..?

Helsingborg, Helsingborgs stad, Danmark, utsikt, färja, strandbad, hemstad, turist
Härlig stämning på strandpromenaden vid Gröningen

Helsingborg – en stad för alla!

Helsingborg kan vara mycket beroende på vad man vill ha. Historia, bara strosa runt och äta glass, kanske ett cafémaraton (finns oändligt många caféer i Helsingborg på sommaren), uppleva konst på Dunkers eller varför inte ett besök på Sofiero med sina otroligt vackra blomsterverk! Du väljer själv.

Själva fick vi lite av varje, tyckte vi. När Lilleman började fråga om han fick spela på min telefon visste vi att det var tecknet att det var dags att ta oss hemåt. Han var nöjd och ärligt talat, det var vi med.

Tjingeling!

Foto: Christine Eklund

Inlägget Semester kvar och tomt på kontot? dök först upp på Christine Eklund.

]]>
https://christinehighvoice.se/semester-kvar-och-tomt-pa-kontot/feed/ 0
Badglada hundar i solnedgången! https://christinehighvoice.se/badglada-hundar-i-solnedgangen/ https://christinehighvoice.se/badglada-hundar-i-solnedgangen/#comments Tue, 30 Jul 2019 17:52:38 +0000 https://christinehighvoice.se/?p=2800 dramatisk himmel, sommarkväll, solnedgång, kvällsbad, kvällsdopp, Örby Ängar

Hej på er, Ett litet inlägg till “vid sidan om” Skottlandresan (kommer mer om den, hav tålamod). Jag måste bara poängtera “the obvious”, nämligen vilka vackra sommarkvällar vi haft! Otroliga solnedgångar, inte sant?! Va?!! Har du missat dem?!! Nä… Blivit en vekling..? Precis som jag då, jag höll också på att missa dem. Vi har […]

Inlägget Badglada hundar i solnedgången! dök först upp på Christine Eklund.

]]>
dramatisk himmel, sommarkväll, solnedgång, kvällsbad, kvällsdopp, Örby Ängar

Hej på er,

Ett litet inlägg till “vid sidan om” Skottlandresan (kommer mer om den, hav tålamod). Jag måste bara poängtera “the obvious”, nämligen vilka vackra sommarkvällar vi haft! Otroliga solnedgångar, inte sant?! Va?!! Har du missat dem?!! Nä…

sommarkväll, solnedgång, kvällsbad, kvällsdopp, Örby Ängar, barn, sjuåringar

sommarkväll, solnedgång, kvällsbad, kvällsdopp, Örby Ängar, barn, sjuåringar

Blivit en vekling..?

Precis som jag då, jag höll också på att missa dem. Vi har varit nere och badat på kvällarna istället för på dagarna, då hade vi förmodligen smält bort som smör i stekpannan! Jag brukar vara motståndskraftig för värme (fryskyckling som jag är), men att ligga på stranden i den värme som varit, nej, det är förunnat de allra modigaste och jag tillhör inte dem!

fåglar, dramatisk himmel, sommarkväll, solnedgång, kvällsbad, kvällsdopp, Örby Ängar

fåglar, dramatisk himmel, sommarkväll, solnedgång, kvällsbad, kvällsdopp, Örby Ängar, barn
Jag vet. Ännu en fågelbild. Suck. Men jag kan liksom inte låta bli… 😀

En lurig jäkel…

Vad jag skulle skriva var att jag höll på att missa alla solnedgångar eftersom jag inte tagit kameran med (what? är inte den typ alltid med?)! Det blir liksom inte riktigt samma återgivning när man fotar solnedgången med en telefon…

Så igår kväll, då fick jag med mig kameran äntligen! Vad tror ni soljäveln gör då? Där står den lågt på himlen och lockar med sin röda varma färg…bakom molnen!! Ja, men, tack för den!

fåglar, dramatisk himmel, sommarkväll, solnedgång, kvällsbad, kvällsdopp, Örby Ängar

hundbad, vattenlek, dramatisk himmel, sommarkväll, solnedgång, kvällsbad, kvällsdopp, Örby Ängar

Så underbart med badglada hundar – man blir glad själv!

Nå. Jag lyckades fånga en liten bit av solen på bild i alla fall. Glad blev jag då när ett par plötsligt dök upp med sina två badglada hundar! Den ena av hundarna fick hoppa i nästan direkt medan paret höll pli på den andra och sa åt den att stanna på stranden. Ha ha. Bara det att när husse vände ryggen till, då kröp hunden på stranden framåt några steg, ja, hasade snarare, tills den blev tillsagd igen. Såg väldigt roligt ut faktiskt.

hundbad, vattenlek, dramatisk himmel, sommarkväll, solnedgång, kvällsbad, kvällsdopp, Örby Ängar, barn

hundbad, vattenlek, dramatisk himmel, sommarkväll, solnedgång, kvällsbad, kvällsdopp, Örby Ängar, barn

Till slut fick även hunden på stranden hoppa i vattnet. Vilken lycka! Vilka glädjeskutt!! 😀 Så. Det blev några bilder på både “solnedgången”, sonen och hundarna. Ja, just det. Och så badade vi också… 😉

sommarkväll, solnedgång, kvällsbad, kvällsdopp, Örby Ängar, barn, sjuåringar

sommarkväll, solnedgång, kvällsbad, kvällsdopp, Örby Ängar, barn, sjuåringar

Tjingeling!

Foto: Christine Eklund (Örby Ängar, Helsingborg)

Inlägget Badglada hundar i solnedgången! dök först upp på Christine Eklund.

]]>
https://christinehighvoice.se/badglada-hundar-i-solnedgangen/feed/ 2
Historiska spännande Edinburgh! https://christinehighvoice.se/historiska-spannande-edinburgh/ https://christinehighvoice.se/historiska-spannande-edinburgh/#respond Thu, 25 Jul 2019 11:54:38 +0000 https://christinehighvoice.se/?p=2766 skottland, edinburgh, slott, Edinburgh Castle, stadsbild, canonbild, city, semesterresa

Hej på er, En födelsedag rikare sedan senaste inlägget och jag kan nu börja skriva “sjuåringen” om yngste sonen! 🙂 Sång och presenter på morgonen. Lego för hela slanten (från mamma, pappa, storebror och storasyster), blå prinsesstårta (blåbär), Spökspelet, fint väder hela dagen, grillat och glass och promenad i solnedgången. Får väl säga att det […]

Inlägget Historiska spännande Edinburgh! dök först upp på Christine Eklund.

]]>
skottland, edinburgh, slott, Edinburgh Castle, stadsbild, canonbild, city, semesterresa

Hej på er,

En födelsedag rikare sedan senaste inlägget och jag kan nu börja skriva “sjuåringen” om yngste sonen! 🙂 Sång och presenter på morgonen. Lego för hela slanten (från mamma, pappa, storebror och storasyster), blå prinsesstårta (blåbär), Spökspelet, fint väder hela dagen, grillat och glass och promenad i solnedgången. Får väl säga att det blev en mycket lyckad födelsedag! På söndag blir det barnkalas. Idag är det torsdag. Fler dagar att preppa. Puh! 😀

Nu fortsätter vårt Skottlandäventyr!

skottland, edinburgh, slott, Edinburgh Castle, stadsbild, canonbild, city, semesterresa
Det vackra pampiga slottet gick att se nästan var man än befann sig

skottland, edinburgh, slott, Edinburgh Castle, stadsbild, canonbild, city, semesterresa
Ännu en vy av Edinburgh Castle

Dag 6, 5 juli

Fredagen den 5 juli blev en heldag i Edinburgh! Med massor med Londonbesök i bagaget och endast ett i Edinburgh (när jag var 18, vilket är *beep* år sedan) blev det att jag jämförde de två huvudstäderna lite. Edinburgh är mindre (till och med mindre än Skottland största stad Glasgow) och promenadvänligt. Upplevde heller inte Edinburgh lika hektiskt som London, ni vet, man kommer in i ett visst tempo. Här kunde vi mer lunka på som de turister vi var. 😉 Vi hade inte rekat särskilt mycket innan så hade vi gjort det kanske vi hade fått ta en buss, vad vet jag. Men vi nöjde oss med att promenera lite random. Vi skulle bara besöka ett ställe först…

The Print Shop, staircase, Outlander, trappa, Edinburgh, Skottland, Bakehouse Close, Claire Fraser, Jamie Fraser, säsong 3, season 3, outlanderfan, Diana Gabaldon
Där var den, Jamies print shop, på Bakehouse Close (close betyder gränd)

The Print Shop

Eftersom vi hade gett upp tanken på att detta var en “vanlig” Skottlandresa och mer och mer en Outlanderresa (…), tog vi reda på var tryckeriet där Jamie arbetade när (spoil alert) Claire återvände till hans tid i säsong 3. Det blev vårt första stopp.

The Print Shop, staircase, Outlander, trappa, Edinburgh, Skottland, Bakehouse Close, Claire Fraser, Jamie Fraser, säsong 3, season 3, outlanderfan, Diana Gabaldon
Var ju förstås tvungen att gå uppför trappan… 😉
The Print Shop, staircase, Outlander, trappa, Edinburgh, Skottland, Bakehouse Close, Claire Fraser, Jamie Fraser, säsong 3, season 3, outlanderfan, Diana Gabaldon
Så här ser det ut när man kommer upp (nej, inte varm, bilderna tagna vid olika tillfällen)
The Print Shop, gränd, staircase, Outlander, trappa, Edinburgh, Skottland, Bakehouse Close, Claire Fraser, Jamie Fraser, säsong 3, season 3, outlanderfan, Diana Gabaldon
Känner ni igen gränden? Och trappan till vänster, den tror jag ser exakt likadan ut i Outlander…

Platsen var mycket lik den i Outlanderserien om än en del var omgjort, liksom andra inspelningsplatser. Trappan som syns bakom Claire på några bilder, den såg exakt likadan ut! Och in till “gården” var själva gränden, säkert samma som användes när unga Ian hade blivit räddad och hämtade luft. Vi stannade en stund och lät oss ta in det faktum att vi stod på Outlandermark och gick sedan vidare på Edinburghs gator.

säckpipa, säckpipor, säckpipemusikanter, turist, Edinburgh, Skottland, semesterresa, resa med barn, city, tartans, kilt
Säckpipa! Antingen älskar man det eller hatar det, tror jag, eller..?

The World Famous Frankenstein & Bier Heller, Edinburgh, Skottland, Frankenstein, udda platser, semesterresa
Lite udda pub…
The World Famous Frankenstein & Bier Heller, Edinburgh, Skottland, Frankenstein, udda platser, semesterresa
Teaterapan spelade med…

Edinburgh – en stad för alla

Vi tror att det var huvudstreetan vi gick på, en lång gata rakt igenom hela staden varifrån man i princip kunde se slottet hela tiden där det magnifikt och ståtligt tog sin plats på höjden av staden. Det fanns mycket att göra i Edinburgh om man ville (förutom att bevittna turistvänligheter som säckpipblåsare). The Old Town med sina gamla byggnader, kyrkor och mysiga pubar (olika Walks erbjuds, allt från kulturella till spöklika, om man vill). The National Museum of Scotland med sina olika utställningar (gratis inträde). Slottet är det naturligtvis många som besöker. Ja, det finns mycket att se om man vill. Vi valde dock ingenting mer än att bara gå (dessutom regnade det) och njuta av staden.

Nutcracker Christmas Shop, Edinburgh, city, Skottland, julshop, christmas shop, julsaker, Merry Christmas
Underbart charmig butik med alla möjliga juldekorationer! Merry Christmas!

second hand, vintagebutik, redcoat, gamla kläder, begagnade kläder, Edinburgh city, Skottland, Skottlandresa
Fantastisk second han-butik med ett imponerande utbud, t o m en redcoat!

Klanernas historia

Det vimlar av butiker i Edinburgh! Allt från den unika och charmiga Nutcracker Christmas Shop (där biträdet, julidagen till trots, glatt ropade Merry Christmas lite då och då till oss kunder), en second hand vintagebutik med fantastiskt utbud till butiker med krimskrams. Främst tyckte jag vi såg galet många “turistshoppar” som erbjöd allt från nyckelringar till riktigt dyra filtar i ett visst tartan (“skotskrutigt” mönster). Saker i olika kvaliteter. (Jag kom hem med två nya julgransdekorationer och nyckelringar.) Visste ni förresten att klanen Frasers tartan har en röd botten? Det är ganska intressant faktiskt. De olika klanerna är ju inte bara något som Diana Gabaldon hittat på i sina böcker om Claire. De finns på riktigt. Är man genuint intresserad finns det till och med böcker att få tag i där man beskriver de olika klanerna.

Efter slaget i Culloden 1746 fråntogs rättigheten till tartans och klaner. Kan tänka mig att de därför idag är extra stolta över sin historia och värnar om den. (Den rutiga bruna pläd som Claire har på sig verkar således vara klanen Mackenzies tartan.) Vill du läsa mer om klanen Fraser finns det mer information här till exempel.

Finns det oförskämda skottar?!

Tycker ni inte om turistshoppar kan ni alltid gå in i en lite mer fancy butik och få en kilt måttbeställd! Vi ramlade in i en sådan (läs: hela familjen) och blev behandlade som Vivian i Pretty Woman när hon är klädd i den outfit som är gjord av…väldigt lite tyg, ni vet, och den högdragna kvinnan i butiken talar om för henne att de inte har några kläder “för henne”. Ungefär så. Ingen av de två som på var sin sida av butiken satt och sydde, sa något till oss. De frågade inte ens om de kunde hjälpa till. Tyckte det var en aning oförskämt faktiskt. De vet ju inte vad vi har i våra plånböcker (skriver jag trots dagens kontantlösa samhälle)! Och betänk att jag hade definitivt mycket mer tyg på mig än Vivian!

Inga handledsvärmare, däremot Harry Potter-saker!

Jag letade efter de handledsvärmare Claire hade på sig i Outlander och tillika den stickade halsduken. Sökte i massor med butiker men hittade inte dem. Inte ens något liknande. Fanns massor med annat fint stickat förstås. Jättefina mössor och vantar. Men det var inte det jag ville ha. Däremot hittade vi, till barnens glädje, en Harry Potter-butik; The World of Wizardry! Eller egentligen hette den nog något annat, för de sålde andra pryttlar också, inte bara Harry Potter-inspirerade, men mest.

Ungdomarna tog god tid på sig i denna butik, det fanns så mycket att se. Kläder och halsdukar från de olika elevhemmen Ravenclaw, Gryffindor, Hufflepuff och Slytherin. Replikor av de olika trollstavarna. Muggar, fjäderpennor, hoodies, ja, allt! Till och med mellansonen handlade! Det händer inte så ofta vilket måste vara ett gott betyg till butiken!

edinburgh, skottland, semesterresa, gamla byggnader
Om än lite grått pga vädret denna dag, magnifika gamla byggnader, inte sant?!
skottland, edinburgh, stadsbild, canonbild, city, semesterresa
Påminner lite om Regent Street i London, eller ja, lite i alla fall…
Mary's Milk Bar, Edinburgh, Skottland, god glass, glassbar, resa med barn, Skottlandresa, bilresa
Nom nom!

Tröttheten hade tagit över…

Avslutade vår Edinburgh-dag med några sista bilder av staden och slottet och med världens godaste glass på Mary’s Milk Bar! Ärligt talat, efter en lång resa och två hittills intensiva dagar fulla med upplevelser var vi nog lite för trötta för Edinburgh. Normalt brukar jag kolla upp innan vad jag vill se, ta reda på var det ligger och så vidare. Tröttheten kan också berott på att vi inte riktigt var inställda på storstad (även om vi såklart ville se huvudstaden). Det var ju inte därför vi hade åkt till Skottland egentligen, utan för vyerna, naturen och att få vandra och se sig omkring och kanske inte främst i en storstad då. Trots det var vi glada för besöket, check på den!

Tjingeling!

Foto: Christine Eklund

Inlägget Historiska spännande Edinburgh! dök först upp på Christine Eklund.

]]>
https://christinehighvoice.se/historiska-spannande-edinburgh/feed/ 0
På äventyr i Skåne med en 6-åring! https://christinehighvoice.se/pa-aventyr-i-skane-med-en-6-aring/ https://christinehighvoice.se/pa-aventyr-i-skane-med-en-6-aring/#respond Sat, 20 Jul 2019 11:52:47 +0000 https://christinehighvoice.se/?p=2740 Kullaberg, Kullabergs naturreservat, Silvergrottan, sexåringar, äventyr för barn, tittut, klippor

Hej på er, Det är så underbart att få berätta om allt vi var med om i Skottland och jag får så mycket feedback på det! Så roligt att det uppskattas! Jag ska fortsätta min story snart, har några dagar till med fler spännande platser att berätta om, men vill först flika in med en […]

Inlägget På äventyr i Skåne med en 6-åring! dök först upp på Christine Eklund.

]]>
Kullaberg, Kullabergs naturreservat, Silvergrottan, sexåringar, äventyr för barn, tittut, klippor

Hej på er,

Det är så underbart att få berätta om allt vi var med om i Skottland och jag får så mycket feedback på det! Så roligt att det uppskattas! Jag ska fortsätta min story snart, har några dagar till med fler spännande platser att berätta om, men vill först flika in med en annan story, ett äventyr från igår…

Kullaberg, Kullabergs naturreservat, Silvergrottan, sexåringar, äventyr för barn, fyrtorn, klippor

En äventyrlig mysdag

Vi hade en äventyrligt och supermysig förmiddag på tu man hand igår, Lilleman och jag. (Tänk, om bara några dagar fyller han sju!) Körde först till Kullen i Mölle utanför Höganäs och sedan vidare till Pannkaksladan, en liten bit från Lager 157 i Höganäs.

Kullaberg, Kullabergs naturreservat, Silvergrottan, sexåringar, äventyr för barn, fyrtorn, klippor, segelbåt, havet, naturbild

Kullaberg – ingen plats för snedsteg

Med kameran om halsen och Lillemans ena hand i min traskade vi denna arla morgon (trots semestertider endast tre bilar på parkeringar, så vi var riktigt tidiga) upp till Kullen med fyren som enda mål. Utsikten på Kullen är verkligen vacker (jag var på väg att skriva magisk, men det ordet har jag använt så ofta nu i inläggen om Skottland att jag kanske ska spara det lite). Otroligt vacker faktiskt. Samtidigt är det farligt! Ett snedsteg och det kan gå riktigt fel. Det är såklart inte så man ska tänka när man går där och njuter av den friska havsluften och vackra utsikten, men med en sprallig pojke med spring i benen som vår kan jag inte för en sekund tillåta mig att negligera det faktum att man måste vara försiktig.

Kullaberg, Kullabergs naturreservat, Silvergrottan, sexåringar, äventyr för barn, fyrtorn, klippor, selfie

Jakten på den perfekta selfien

Det är ju inte bara vi såklart. Har ni tänkt på att folk idag gör de mest dumdristiga saker bara för att ta den perfekta selfien (allt från att hoppa innanför staket till livsfarliga djur till att negligera varningsskyltar). Som att ta sin bebis i famnen och backa ut mot klippkanten för att ta en selfie med den magnifika utsikten som bakgrund. Det gick bra om än det såg jäkligt farligt ut!

Silvergrottan – en utmaning värd att anta

Gick igenom säkerhetskontrollen med Lilleman innan vi gick på vår tur så han var väl införstådd med riskerna. Således, efter att ha fascinerats klart av både fyrtorn, papegojfyr och utsikt gick vi vidare mot okända mål. Det var då skylten om Silvergrottan visade sig. Minnen om den långa vägen dit dök upp men antog utmaningen, 6-åringen som enda sällskap till trots. Här ska klättras!

Kullaberg, Kullabergs naturreservat, Silvergrottan, sexåringar, äventyr för barn, fyrtorn, klippor, stenformationer

Kullaberg, Kullabergs naturreservat, Silvergrottan, sexåringar, äventyr för barn, fyrtorn, klippor, stenformation

Längre än man tror

Vandrar du ensam ner till Silvergrottan (läs: kliver och skuttar fram på utmanande väg, ingen fin sandlagd stig alltså) eller möjligtvis tillsammans med en vuxen, upplever du nog inte vägen dit särskilt lång. Det blir den däremot när du har barn med dig och det måste få ta tid. Varje steg bör kalkyleras för att inte trampa fel. Två gånger halkade Lilleman mellan stenarna och skrapades lite, han hämtade sig dock relativt snabbt. I’m just saying. (Ärligt talat kändes det som att vi aldrig kom fram…)

Kullaberg, Kullabergs naturreservat, Silvergrottan, sexåringar, äventyr för barn, fyrtorn, klippor


Kullaberg, Kullabergs naturreservat, Silvergrottan, sexåringar, äventyr för barn, fyrtorn, klippor, grottöppning

Kan det bli mer spännande än så här..?

Så fick vi äntligen syn på “S-grottan”-texten och ögonen följde en väg med fler lösa stenar upp dit. Vi gick aldrig upp, men såg den från håll i alla fall. Än mer fascinerande var det sälkadaver vi fick syn på vid vattenbrynet (VARNING: scrolla förbi bilden nedan om du är känslig). Gissa hur många frågor Lilleman hade om det?! (Jag kan intyga att det var fler än trettio…) Främst handlade frågorna om vad som hänt med den stackars sälen.

Visst hade det varit spännande att gå upp till grottan, men vi gav faktiskt upp där, nu hade vi åtminstone sett den. Dessutom, vi skulle ju gå tillbaka hela vägen igen…

Kullaberg, Kullabergs naturreservat, Silvergrottan, sexåringar, äventyr för barn, fyrtorn, klippor, säl, kadaver

Äventyrslysten eller turist spelar ingen roll

På vägen tillbaka mötte vi en dansk familj med två barn varav den ena mycket yngre än Lilleman. De båda barnen skuttade lätt på stenarna som var de gjorda av skumgummi. Hm… Nå, det var säkert sin späda ålder till trots vana bergsklättrare eller nåt… Nog om det. Ignorera mina sarkastiska kommentarer och utmana äventyret, med barn eller inte. Är du turist i Skåne ska du åka dit, tycker jag. Det är verkligen magnifikt på Kullaberg! 🙂

Pannkaksladan, sexaringar, äventyr för barn, sverigesemester, Skåne

Mot Ekhaga Gård – Pannkaksladan

Svettiga och varma men nöjda (ta med vattenflaska) körde vi vidare mot Pannkaksladan! Trots att jag har två ungar till har jag faktiskt aldrig varit på Ekhaga Gård. Vet i och för sig inte riktigt hur länge det har funnits, men så här presenterar de sig på sin hemsida:

Pannkaksladan, sexaringar, äventyr för barn, Sverigesemester, Skåne

Detta är Pannkaksladan

“Pannkaksladan i Höganäs ligger på landet i en helt unik miljö –  gården är en skånelänga med anor från 1700-talet. Här bor vi, familjen Ekblom som också driver Pannkaksladan.
Ät god mat, hälsa på våra djur eller låt barnen leka på lekplatsen medan du själv sitter på verandan och kopplar av. Pannkaksladan är utflyktsmålet för hela familjen.”

Lite High Chaparral-känsla

Viss inredning på Pannkaksladan påminner lite om High Chaparral faktiskt vilket jag påpekade för den trevliga person som tog betalt för pannkaksbuffén vi beställde. Det visade sig att folk från High Chaparral varit och besökt dem och att de till och med fått några gåvor av dem, horn att hänga på väggen till exempel. Det jag saknade lite här var countrymusiken du välkomnas av på High Chaparral, den ger en så homey skön känsla, tycker jag. Å andra sidan skapade alla gästerna diverse ljud och stämde upp i kör tillsammans med några av djuren, så musik ovanpå det kanske hade blivit smått förvirrande.


Hungriga efter vår expedition

Vi började med att äta! Och som vi kunde äta, om vi ville! På buffén fanns allt man kunde önska sig och lite till. Amerikanska pannkakor, bacon, kycklinglår, potatis, pasta, vegetarisk pannkaka (med grönsaker), sylter, chokladpudding, sirap, grädde, godis etc etc. Till det fanns vatten, mjölk, jordgubbssaft och kaffe. Lilleman tog tre pannkakor, sirap och bacon. Jag tog detsamma men la även till några kycklinglår. Vi satte oss på en bänk under ett parasoll i sällskap med getterna som låg och solade. Så trevligt! Så mysigt!

Alla möjliga djur – riktiga och några inte…

6-åringen var klar efter en liten stund, “proppmätt” som han uttryckte det (han har en minimagsäck kan jag tala om, minsta jag någonsin varit med om, utom när det gäller godsaker och glass, då expanderar den plötsligt). Så han sprang kvickt vidare för att titta på djuren, mjölka kossan (yes, helt sant, står en “ko” på uteserveringen som man gärna får provmjölka) och leka en stund på lekplatsen. Även om det inte är så stort, försvann han ur mitt sikte (inte första gången) så jag drack upp de sista kaffedropparna och gick för att se var han blev av.

Pannkaksladan, sexaringar, äventyr för barn, sverigesemester, Skåne, bilkörning, leksaksbilar

Lite för alla

Hittade honom på lekplatsen och därifrån gick vi vidare mot platsen bakom kaninerna. Där fanns en liten butik, en hoppborg och man kunde hyra segway och “köra” bil. Det sista lockade Lilleman och efter tre rundor (en tia per tur) med först en grön bil och sedan en “lastbil” var han nöjd. Ponnyridningen som jag trodde han skulle vilja uppleva stod han över denna gång. Och eftersom det var dags för oss att återvända, letade vi heller inte upp resten av djuren. Missa annars inte det, fler djur än kaniner och getter finns på Ekhaga Gård. Vi var nöjda ändå. 🙂

Kullen, Kullabergs naturreservat, sexåringar, äventyr för barn, utsikt, segelbåt, Skåne, Mölle

Ibland borde man inte ställa frågan…

– Så hjärtat, vad har varit bäst idag? frågade jag sonen när vi körde hem igen. Jag förväntade mig en drös olika svar och lyckades låta bli att sätta orden i mun på honom. Han funderade en liten stund och svarade sedan:
– Att köra bil och när vi hittade den döda sälen!

Tjingeling!

Foto: Christine Eklund

Inlägget På äventyr i Skåne med en 6-åring! dök först upp på Christine Eklund.

]]>
https://christinehighvoice.se/pa-aventyr-i-skane-med-en-6-aring/feed/ 0
Från tårar till rysningar – Lallybroch och… https://christinehighvoice.se/fran-tarar-till-rysningar-lallybroch-och/ https://christinehighvoice.se/fran-tarar-till-rysningar-lallybroch-och/#respond Tue, 16 Jul 2019 09:43:33 +0000 https://christinehighvoice.se/?p=2705 Midhope Castle, Lallybroch, Outlander location, Outlander, Skottland, Skottlandresa, Scotland, bilresa, semstertips

Hej på er, Vi är hemma igen och har landat lite i det även om det tagit längre tid än vanligt för mig. Intrycken och upplevelsen av Skottland har varit så starka att det var svårt att förstå att vi redan efter bara åtta dagar skulle åka hem (varför bokade jag inte en längre vistelse). […]

Inlägget Från tårar till rysningar – Lallybroch och… dök först upp på Christine Eklund.

]]>
Midhope Castle, Lallybroch, Outlander location, Outlander, Skottland, Skottlandresa, Scotland, bilresa, semstertips

Hej på er,

Vi är hemma igen och har landat lite i det även om det tagit längre tid än vanligt för mig. Intrycken och upplevelsen av Skottland har varit så starka att det var svårt att förstå att vi redan efter bara åtta dagar skulle åka hem (varför bokade jag inte en längre vistelse). Nätet var ganska svagt i Saline där vi bodde så jag fortsätter vår berättelse nu.

Midhope Castle, Outlander Location, Lallybroch, James Alexander Malcolm Mackenzie Fraser, Skottland, Skottlandresa, resa med barn

Dag 5, 4 juli

Idag körde vi till Midhope Castle! Du bara, Midhope? What the heck is that? Okej, om jag säger Lalllybroch då? Jag sa ju att det lutade åt att bli en Outlanderresa… Pinsamt va? Samtidigt spelar det ju ingen roll, vi fick ju se otroligt mycket tack vare att vi hade destinationer vi kollat upp i förväg!

Midhope Castle, Outlander Location, Lallybroch, James Alexander Malcolm Mackenzie Fraser, Skottland, Skottlandresa, resa med barn

Sing me a song of a lass that is gone…

Att komma till Lallybroch, detta ganska simpla ställe, en grusväg upp till en mur med ett valv i, muren är inte ens hel och ett hus man inte ens får gå in i. Outlandermotståndare; fly! För mig däremot, som tagit teveserien till mig, blev det den hittills mest fantastiska upplevelse! Lallybroch. James Alexander Malcolm MacKenzie Frasers hem! I mina ögon var det otroligt vackert, det vill säga det jag lyckades se för tårarna rann så känsloladdad jag var! Är du Outlanderfan ska du definitivt åka hit!

Midhope Castle, Outlander Location, Lallybroch, James Alexander Malcolm Mackenzie Fraser, Skottland, Skottlandresa, resa med barn

Har ni tänkt på förresten att storyn handlar ju egentligen om Claire men det är Sam Heughan, ja, han som spelar Jamie som får den mesta uppmärksamheten verkar det som. Hm. Fattar inte det där riktigt… ;-P

Midhope Castle, Outlander Location, Lallybroch, James Alexander Malcolm Mackenzie Fraser, Skottland, Skottlandresa, resa med barn

Blackness Castle, Outlander, Outlander location, Fort William, Skottland, Skottlandresa, bilresa, resa med barn, visit Scotland

Från romantiskt till ett riktigt ruskigt ställe…

När vi (varför skrev jag “vi”?) gråtit färdigt, var nöjda med alla bilder (det kryllade av turister, så för att få den klassiska sitter-på-trappan-och-väntar-på-Jamie-bilden, fick man vänta en stund….) då körde vi vidare till Blackness Castle, det som i Outlander kallas för Fort William. (Ni vet, där Jack Black Randall “målade sin tavla” på Jamies rygg….) Visste ni förresten att slottet, på grund av sin ovanliga form, brukar kallas för “Skeppet som aldrig seglade”, läste jag någonstans.

Blackness Castle, Fort William, Outlander location, Outlander, Skottland, Skottlandresa, Scotland, bilresa, semstertips

Blackness Castle, Outlander, Outlander location, Fort William, Skottland, Skottlandresa, bilresa, resa med barn, visit Scotland

Blackness Castle, Fort William, Outlander location, Outlander, Skottland, Skottlandresa, Scotland, bilresa, semstertips

Blackness Castle, Fort William, Outlander location, Outlander, Skottland, Skottlandresa, Scotland, bilresa, semstertips

Mer historia om Blackness Castle

Var du inte särskilt historieintresserad innan du åker till Skottland lär du bli det när du är där. Det går liksom inte att undvika. Man vill veta mer, så är det bara! Så var det med Blackness Castle till exempel. Läste på lite att det inte bara var en trevlig bostad utan även en fästning och statligt fängelse. Det såg vi också när vi betalt inträde och gick in. Alla små rum indikerade vad som skulle kunna ha skett där och det fanns naturligtvis även informationstavlor man kunde läsa.

Blackness Castle, Scotland, Skottland, Outlanderresa, Outlander, Outlander location, Fort William, bilsemester, resa med barn, utsikt

Missa inte utsikten från piren!

Ska ni besöka Blackness Castle, missa då inte att gå ut på piren där du får en helt annan vinkel av slottet. När vi kom dit var det ebb och båtarna stod på grund runt om och slottet var omgivet av svart tång och sjögräs som gav en ganska syrlig vass doft ifrån sig. Medan vi stod där på piren såg vi att det plötsligt blev flod och det gick ganska snabbt också. Det var lite fascinerande faktiskt.

Blackness Castle, Outlander, Outlander location, Fort William, Skottland, Skottlandresa, bilresa, resa med barn, visit Scotland

Blackness Castle, Outlander, Outlander location, Fort William, Skottland, Skottlandresa, bilsemester, resa med barn, Scotland

För kylan eller för shoppingen, det var frågan

När vi var nöjda med vår visit sprang vi in i shoppen för att värma oss. Det blåste ivrigt denna dag så det var skönt att komma in lite. Lilleman, som inte är någon mainstream precis, var sugen på glass… Hm. Själv köpte jag boken The Making of Outlander av Tara Bennett. En behind-the-scenes-bok kan man säga som innefattar säsong 1 och 2 av serien (boken om säsong 3 och 4 kommer i oktober!). När vi var hyfsat uppvärmda var det dags att köra vidare.

Linlithgow Palace, Wentworth Prison, Outlander, Outlander location, Skottland, Skottlandresa, visit Scotland

Linlithgow Palace

Drottning Maria Stuart föddes 1542 på Linlithgow Palace. Mary Queen of Scots. Nu vet jag tyvärr inte så mycket om Queen Mary och önskar nästan jag hade tagit reda på mer om henne innan vi åkte hit. Men vet ni, när man redan tagit intryck av två platser redan, man har inte hunnit få så mycket i sig, dagen börjar ta slut och alla är trötta, då blir det bara ett kort stopp och man orkar inte riktigt ta in det till fullo.

Linlithgow Palace, entré, Outlander location, Wentworth Prison, Skottland, Skottlandresa, Queen Mary of Scots, Maria Stuart

Vad kostar det egentligen?

Vi var åtminstone där om än vi inte betalde inträde och gick in (herregud, skulle vi betala inträde för hela familjen, fem personer, på varje ställe vi var, ja, då hade det blivit dyrt). (Vi skickade in äldste sonen med kameran för att ta bilder av fontänen, hihi, han behövde inte betala inträde för det.) Självklart är det värt att gå in beroende på var ni är, så det måste ni absolut göra, åtminstone i några av slotten. Biljett för vuxen kan kosta runt 6 pund och för barn i åldrarna 5-15 år ca 4 pund. Kanske lite dyrare beroende på vilket slott det gäller. Linlithgow Palace användes förresten i Outlander och kallades då för Wentworth Prison. (Ni trodde väl inte att jag skulle utesluta den informationen?! Tips: Känner ni igen entrén..?) 😉

Linlithgow Palace, Wentworth Prison, Outlander, Outlander location, Skottland, Skottlandresa, visit Scotland, fontän, Maria Stuart

Linlithgow Palace, Wentworth Prison, Outlander, Outlander location, Skottland, Skottlandresa, visit Scotland, Mary Stuart, Skottlands drottning

Linlithgow Palace, Wentworth Prison, Outlander, Outlander location, Skottland, Skottlandresa, visit Scotland

Linlithgow Palace, Wentworth Prison, Outlander, Outlander location, Skottland, Skottlandresa, visit Scotland

Det var vad vi gorde den 4 juli. Återkommer med mycket mer från vår resa, trust me!

Tjingeling!

Foto: Christine Eklund + dottern & äldste sonen

Inlägget Från tårar till rysningar – Lallybroch och… dök först upp på Christine Eklund.

]]>
https://christinehighvoice.se/fran-tarar-till-rysningar-lallybroch-och/feed/ 0
Var är Jamie? https://christinehighvoice.se/var-ar-jamie/ https://christinehighvoice.se/var-ar-jamie/#respond Thu, 04 Jul 2019 20:44:35 +0000 https://christinehighvoice.se/?p=2685 Castle Leoch, Doune Castle, Outlander, Skottland, Skottlandresa, bilsemester, Jamie, Jamie Fraser, Outlanderfan

Hej på er! Tänk så mycket man kan hinna med under dagarna! Det tar tid att ta sig hit och dit med bil, längre tid än man tror och ändå, på nåt märkligt sätt, är det inte särskilt stort, Skottland, tycker man ju. Men vägarna är smala, vi är inte vana att köra på vänster […]

Inlägget Var är Jamie? dök först upp på Christine Eklund.

]]>
Castle Leoch, Doune Castle, Outlander, Skottland, Skottlandresa, bilsemester, Jamie, Jamie Fraser, Outlanderfan

Hej på er!

Tänk så mycket man kan hinna med under dagarna! Det tar tid att ta sig hit och dit med bil, längre tid än man tror och ändå, på nåt märkligt sätt, är det inte särskilt stort, Skottland, tycker man ju. Men vägarna är smala, vi är inte vana att köra på vänster sida, det kräver sin koncentration, så det känns som att det tar längre tid än de 15 minuterna som GPS:en utlovar.

Doune Castle, Scotland, Skottland, bilresa, resa med barn, Skottlandresa

Att respektera varandras olika sätt att uppleva

För min egen del handlar det mycket om att sakta ner. Jag vill så mycket! Jag vill se så mycket jag hinner! Problemet är att om jag inte hejdar mig, hinner jag inte ta in allt och det vill jag naturligtvis. Dessutom har vi tre ungar med oss och de två yngsta, killarna, tycker kanske inte att alla stopp är så fantastiska som vi andra. Det måste vi också tänka på. Var och en upplever resan och våra resmål på sitt eget vis. Medan jag fascineras över hur otroligt gammalt slottet är t ex, kan 6-åringen hitta en sten på marken som han börjar leka med… Var sak måste få ta sin tid. Mitt råd till dig.

Falkland, Outlander,, Scotland, Skottland, bilresa, resa med barn, Skottlandresa

Dag 4, 3 juli

Idag körde vi till Falkland. Falkland, tänker du? Varför det? Haha. Ja, egentligen vill jag inte erkänna det, men hittills har det blivit lite av en Outlander-resa. Och vi ville det, i alla fall jag och mannen. Vi ska naturligtvis se andra ställen med än bara inspelningsställen från serien om Claire och Jamie, men ja, lite så har det hittills blivit. Och vi började som sagt i Falkland.

Falkland, Skottland, Outlander, bilresa, Skottlandresa

Falkland = “Inverness”

Staden Inverness längre norrut i Skottland var alldeles för modern för att använda som inspelningsplats till säsong 1 av Outlander. Därför valde man istället Falkland och kallade det för Inverness. Ska ni göra en resa i Outlandertecken, ta reda på vad alla ställen heter egentligen, mycket hett tips! Läser ni vidare kommer ni få fler exempel på det.

Falkland, Outlander, Mrs Baird's, The Covenenter, Skottland, Skottlandresa

Att ha-ggis eller inte ha-ggis, det är frågan…

Falkland var fantastiskt, nästan precis som i Outlander! Där var fontänen. Och Mrs Baird’s ställe kände vi igen. Så roligt. Vi stannade länge, tog massor med bilder, ja, vi tog till och med en lunch på Campbells! Inte haggis dock, det har vi inte vågat oss på än. Dessutom har jag hört att om det är rätt tillagat kan det vara riktigt gott. Mycket tveksam till det i och för sig, men detta lunchställe verkade inte vara ett ställe är bäst på att tillaga just haggis. Hade okej mat, men inget superfantastiskt.

Castle Leoch, Doune Castle, Outlander, Skottland, Skottlandresa, bilresa, semester

Doune Castle = Castle Leoch

När vi var nöjda med Falkland körde vi vidare till Castle Leoch, eller Doune Castle som det egentligen heter. Solen strålade och det var varmt och skönt ute! Inte alls typiskt för Skottland, berättade en dam för oss. Tur för oss. Tack vare det fick vi fantastiska bilder vid slottet! Blå himmel, enstaka moln, gröna gräsmattor och så det otroligt vackra slottet!

Det roliga med denna dagen var att vi liksom tog det i ordningen som serien började. Först i “Inverness” och sedan i Castle Leoch som var med redan i början och även senare när Claire “åkt tillbaka” i tiden.

Castle Leoch, Doune Castle, bäck, Skottland, Skottlandresa, bilsemester, resa med barn

Snopet va?

Vi gick runt slottet en lång stund, hittade en liten stig ned till en bäck där vi satt en stund och bara tog in allt. Det var så fridfullt och vackert. Det roliga var att när vi gick upp till slottet igen och bestämde oss för att vi skulle gå in, ja, då skulle de stänga. Haha. Så det blev inte mer för den 25-öringen. Nåja.

De spelar in…i närheten!!!

Damen vi träffade utanför slottet, som jag berättade om tidigare (och som förresten hade en 12 veckor gammal valp som ivrigt hälsade på oss alla) var jättetrevlig och det blev att vi stod och pratade med henne en stund. Hon berättade att de just nu håller på att spela in säsong 5 och 6 av Outlander! – They’re in a town called Callander filming right now. It’s only 15 minutes from here. Aye.

Castle Leoch, Doune Castle, Skottland, Skottlandresa, semester, Outlander

Var är Jamie?!!

What? Jodå. Hela stan skulle visst vara avspärrad.och de höll på att bygga en bro över ett vattendrag där de skulle filma kriget mellan engelsmännen och skottarna 1776. Så vad tror ni vi gjorde? Körde tillbaka till vår lilla stuga? Noooo… Vi körde såklart direkt till Callander!!!

Ja, och mer spännande än så blir inte min story tyvärr. Antingen körde vi alldeles för centralt eller så var det någon helt annanstans. För några avspärrningar hittade vi inte, ingen bro och inte såg vi skymten av varken Claire eller Jamie! Hahaha! As if…

Tjingeling!

Foto: Christine Eklund + dottern

Inlägget Var är Jamie? dök först upp på Christine Eklund.

]]>
https://christinehighvoice.se/var-ar-jamie/feed/ 0
På väg mot Skottland! https://christinehighvoice.se/pa-vag-mot-skottland/ https://christinehighvoice.se/pa-vag-mot-skottland/#comments Tue, 02 Jul 2019 22:03:29 +0000 https://christinehighvoice.se/?p=2661 Skottland, högländerna, resa till Skottland

Hej på er, Äntligen kom vi iväg på vår efterlängtade resa till Skottland! Man tror inte att det är så långt att köra, men oj, vad drygt!! Reser ni med mindre barn kan jag varmt rekommendera massor med sysselsättning, många korta pauser och att verkligen ta det lugnt! Vår yngsta är 6 och har massor […]

Inlägget På väg mot Skottland! dök först upp på Christine Eklund.

]]>
Skottland, högländerna, resa till Skottland

Hej på er,

Äntligen kom vi iväg på vår efterlängtade resa till Skottland! Man tror inte att det är så långt att köra, men oj, vad drygt!! Reser ni med mindre barn kan jag varmt rekommendera massor med sysselsättning, många korta pauser och att verkligen ta det lugnt! Vår yngsta är 6 och har massor med spring i benen men tack vare tålmodiga äldre syskon, läsplatta, bensträckare och ritbok gick det bra.

Tyskland, bro, Danmark

Dag 1, 30 juni

Vi startade från Helsingborg i söndags och tog båten över till Helsingör. Efter cirka 2,5 timmar var vi i Rödby där vi tog färjan över till Puttgarden, en resa på 45 minuter. Så långt, frid och fröjd. Sen gick det fort. Jättefort! Ja, vi körde i vår takt men tyskar, de kan köra fort, det vill jag lova! Herreminje!

Tyskland, på väg mot Skottland, DFDS

Airbnb – rekommenderas varmt!

Eftersom vi skulle till Amsterdam, en resa som hade tagit mer än 6 timmar, hade vi i förväg, genom Airbnb, bokat boende i Südwalde utanför Bremen. Kanske onödiga pengar en del skulle tycka, men för oss blev det alldeles utmärkt. Det tar på krafterna att köra långt och att ha en rastlös 6-åring i baksätet… Väl framme vid våningen hos vår värd Dagmar i Südwalde hade vi kört drygt 50 mil.

Tyskland, DFDS, på väg mot Skottland

Ungdomarna räddade oss!

Det var så kul. Vi gjorde ett glasstopp och mitt kort fungerade inte så dottern fick betala. Och i Südwalde beställde vi pizza genom bud som bara tog kontanter så då fick äldsta sonen betala. Perfekt! Hahaha.

Amsterdam, på väg mot Skottland, DFDS, bilsemester, resa med barn

Dag 2, 1 juli

Följande dag åkte vi vidare genom Tyskland mot Amsterdam. En sak kan man säga om Tyskland, förutom att de vackra omgivningarna och att folk är trevliga och tålmodiga (som när vi åter igen hade problem med våra betalkort i en lokalbutik och denna gången var det maskinen det var fel på faktiskt) är att man bör vara förberedd! Det kostar 50 cent att gå på toaletten! Nästa gång, istället för att låta det bli ett irritationsmoment; note to self & hett tips!

Nederländerna, Holland, Amsterdam, på väg mot Skottland, resa med barn, bilsemester

Is i magen – nu vet jag vad det betyder!

Det gick bra att köra idag. Det var bara en passage i Amsterdam (ganska lång också) som var otroligt krånglig och krävde mycket och oavbruten fokus av mig och min man! Ett enda fel och vi hade förlorat väldigt mycket tid, kändes det som (vi hade ju en färja i Amsterdam att passa). Men. Vi klarade det med! Pust!

DFDS, Princess Seaways, forsea, Köpenhamn, Amsterdam Newcastle, båtresa, färja

Dag 3, 2 juli

Nu har vi kommit till England och sovit på färjan från Danmark (…), ja, alltså, färjan var nog tillverkad i Danmark. Ironiskt va? Här kör man tvärs över Europa, hela vägen till Amsterdam, för att åka på en färja från Danmark! Hm.

Newcastle, Amsterdam-Newcastle, DFDS

Ibland känner man sig…lite tecknad…

Att åka färja gick oväntat bra! Det gungade och jag blev inte åksjuk! Hurra! Vaknade några gånger under natten och kände hur det gungade ganska rejält, som att vaggas till sömns. Hihi. Fick plötsligt en bild av Sir Väs i huvudet.

Newcastle, Amsterdam-Newcastle, DFDS

Bacon och bönor till frukost..? Hm…

Alla vaknade förväntansfulla och vi försökte hitta något att äta på frukostbuffén. Man är ju inte riktigt van vid bacon och bönor. När vi närmade oss England gick jag ut på däck för att plåta lite. Det var då det började pirra i magen ordentligt…vi är på väg till England!!! (En gång anglofil, alltid anglofil antar jag.)

Newcastle, Amsterdam-Newcastle, DFDS

Ett annat slags pirr i magen…

Nere på båtdäck, medan vi väntade på att få köra av, var vi ivriga att få komma iväg om än mannen, som åter igen satt bakom ratten, nu var riktigt nervös för kommande testet; köra på vänster sida av vägen!!!

Newcastle, Amsterdam-Newcastle, DFDS

Värdinnan heter Clare, vad är oddsen för det?!

Vilken pärs!!! Helt plötsligt skulle man tänka typ tvärtom!! Men vi är ett bra team, visade det sig. Mannen körde och jag kollade GPS:en och påminde om att titta åt höger när vi skulle in i rondellerna. Puh! Blev några nära-döden-upplevelser (okej, en mindre överdrift kanske) men vi klarade det! Hela vägen till Dunfermline och Saline där vi nu befinner oss hos Clare (haha, nästan Claire, som i Outlander) och i hennes fina lilla cottage som vi hyr i fyra nätter! I natt kommer vi att sova sååå gott!!!

Newcastle, Amsterdam-Newcastle, DFDS, Dunfermline, Saline, Skottland

Newcastle, Amsterdam-Newcastle, DFDS, Dunfermline, Fife, Saline, welcome to Scotland, bilresa till Skottland

Sing me a song…

Kan inte fatta det! Vi är i Skottland!!! Iiiihhh!!!

Tjingeling!

Foto: Christine Eklund

Inlägget På väg mot Skottland! dök först upp på Christine Eklund.

]]>
https://christinehighvoice.se/pa-vag-mot-skottland/feed/ 1
Att vara mamma till en student! https://christinehighvoice.se/mamma-till-en-som-tar-studenten/ https://christinehighvoice.se/mamma-till-en-som-tar-studenten/#respond Tue, 25 Jun 2019 10:48:37 +0000 https://christinehighvoice.se/?p=2640 Kärnan, kärnantrapporna, terasstrapporna, Helsingborg, student, studenten

Hej på er, Hur har ni det? Haft en skön midsommarafton? Blev det lite för mycket jordgubbar..? 😉 Vad är egentligen Midsommarafton en indikation på? Tycker ni också att det känns som att Midsommarafton borde ligga mitt i sommaren som en indikation på hur mycket av sommaren som redan gått och hur mycket som är […]

Inlägget Att vara mamma till en student! dök först upp på Christine Eklund.

]]>
Kärnan, kärnantrapporna, terasstrapporna, Helsingborg, student, studenten

Hej på er,

Hur har ni det? Haft en skön midsommarafton? Blev det lite för mycket jordgubbar..? 😉

jordgubbar, jordgubbstallrik, midsommarafton

Vad är egentligen Midsommarafton en indikation på?

Tycker ni också att det känns som att Midsommarafton borde ligga mitt i sommaren som en indikation på hur mycket av sommaren som redan gått och hur mycket som är kvar? (Nej Christine, du är helt ensam med den tanken…) Å andra sidan, vad är sommar? Juni, juli och augusti? Vem bestämmer det? I fjol hade vi ju sommarväder även i maj och i september… Hur tänker ni? Midsommarafton?!! Men sommaren har ju precis börjat!! Eller..? Vi går vidare.

midsommarafton, midsommar, midsommarflicka, jordgubbar

Aldrig förstått skryt, men inspirerar gärna! 🙂

Men trots då, att sommaren precis har börjat/är i full gång/snart är slut (beror nog på tolkaren…) har vi hunnit med massor redan! Nä, det här är inget skrytinlägg. Jag skryter inte om resor jag gjort eller händelser jag varit med om. Men jag berättar gärna om det. Helst för att inspirera er och hoppas självklart inte att det känns som skryt! Snarare glädje och tacksamhet! Är det någon som inte tar saker för givna, är det jag!

avslutning, juni, sommarlov, nian, ettan

För vi (hon) har tagit studenten…

Suck. Nu kom jag ifrån ämnet lite. Jo. Vi har ju haft vår första student! Äldsta barnet, vår dotter, har tagit studenten. Känns helt overkligt! Äldsta har tagit studenten, mellan har precis gått ut nian (på bilden ovan uppklädd och fin inför balen som även niorna hade) och minstingen ska börja i ettan till hösten! Haha. Hur tänkte jag där…

student, studenten, 2019, Helsingborg, för vi har tagit studenten

Nå. Och hur var det då? Jag var mäkta stolt såklart! Och glad för hennes skull. Och trött, efteråt. Herregud, det tar ju TVÅ DAGAR innan man (inte man, jag) återhämtar sig igen och det har ingenting med varken sprit eller sen kväll att göra, det kan jag garantera! Men man är ju så på tå hela tiden. Man vill att allt ska bli perfekt!

student, studenten, för vi har tagit studenten, helsingborg

Ett fasligt rännande på morsan

Dessutom innebär det ett himla rännande! Först utspring vid skolan, sedan utspring vid Kärnantrapporna (tradition i Helsingborg) och sedan skulle det åkas lastbilsflak fyra rundor runt stan… Efter det fick min man och dotterns pappa köra hem och förbereda mat och lappa tältet som blåst sönder lite i blåsten (…) och jag fick vänta kvar i city för att kunna köra studenten hem, nedcabbat såklart. (Vi har en liten Peugeot, en budgetcabbe, som jag brukar kalla den. Dock en cab…)

Sverige, Sveriges flagga, svenska flaggan, studenten, studentfest, kalas

Här kommer alla känslorna på en och samma gång…

Jag fotade som en galning! Släppte knappt henne med blicken, jag vill inte missa något! Blev smått hysterisk när jag inte nådde upp och kunde fota henne när de kom nerför trapporna och mer eller mindre slängde över kameran till min man som är längre. Ville verkligen inte missa något! Tårarna flödade när jag såg hur lycklig hon var där hon hoppade i takt med musiken på lastbilsflaket. Så mycket känslor!

Sedan, uttömd på tårar och öm i kinderna som jag stått och lett hela tiden (så mycket positiv stämning i city på studenten, alla är så härligt glada) bar det hem till gästerna, prata med dem, servera och se till att alla hade det bra. Så förstå att jag var helt slut dagen efter! Hahaha. Inte mycket den här morsan tål. Men dottern verkade nöjd och lycklig i alla fall. Det är ju i alla fall huvudsaken! 🙂

Tjingeling!

 

Foto: Christine Eklund

Inlägget Att vara mamma till en student! dök först upp på Christine Eklund.

]]>
https://christinehighvoice.se/mamma-till-en-som-tar-studenten/feed/ 0
När livet tvärvänder! https://christinehighvoice.se/nar-livet-tvarvander/ https://christinehighvoice.se/nar-livet-tvarvander/#respond Thu, 13 Jun 2019 09:32:12 +0000 https://christinehighvoice.se/?p=2627 ängen, flicka på äng, hatt, solhatt, sommarbild, sommarfoto, när livet tvärvänder, Canon

Hej på er, Var tog jag vägen? Ja, jag menar inte härifrån, det tror jag inte många märker, haha, jag menar Var tog JAG vägen? Tre dagar efter mitt senaste inlägg (som känns som en hel livstid sedan) fick jag ett så drastiskt besked som satte hela min tillvaro på spel. Livet tvärvände! Sedan dess […]

Inlägget När livet tvärvänder! dök först upp på Christine Eklund.

]]>
ängen, flicka på äng, hatt, solhatt, sommarbild, sommarfoto, när livet tvärvänder, Canon

Hej på er,

Var tog jag vägen? Ja, jag menar inte härifrån, det tror jag inte många märker, haha, jag menar Var tog JAG vägen? Tre dagar efter mitt senaste inlägg (som känns som en hel livstid sedan) fick jag ett så drastiskt besked som satte hela min tillvaro på spel. Livet tvärvände!

Sedan dess har det varit berg och dalar och nu börjar jag äntligen känna att det börjar vända igen och bli lite mer stabilt, ja, mot berget då, alltså uppåt, inte som att bestiga ett berg, utan..ja, ni fattar.

naturbild, foto, naturfoto, ängen, flicka på ängen, blommor, fotografering, när livet tvärvänder

Carpe diem – betyder mer än man tror!

Tänk vad naiv man kan vara som tror att det alltid ska vara så här, att livet på nåt sätt är statiskt. Bekväm tanke. Man tar liksom saker för givet, att man alltid ska kunna göra det man alltid kunnat göra, att man alltid ska kunna leva ekonomiskt så som man alltid gjort. Och så vidare. Tills det en dag plötsligt vänder och man står inför en utmaning så stor att man nästan faller baklänges! Tack och lov har jag en underbar man och fantastiska vänner som håller mig bakom ryggen och stöttar mig. Nej, det är inget livshotande allvarligt och det kommer att bli bättre. Nog sagt.

Serietips!

På tal om att ta livet och saker för givet. Har ni sett HBO’s serie om Tjernobylolyckan? Tänk vad lite man visste, i mitt fall ingenting, om de 3 hjältar som förhindrade en totalkatastrof för hela Europa! De är inte bara hjältar eller superhjältar, de är så stora hjältar att det inte ens finns en benämning för det som ger det rättvisa. Ingen aning om vad jag “pratar” om? Se serien!

Canon, foto, fotografi, fotografering, fotograf, ängen, flicka på ängen, flicka dansar på ängen, när livet tvärvänder

Jag och min kamera!

Som terapi senaste tiden har jag varit ute en del med min kamera. Att få vara ute i naturen och fota ger mig både energi och lugn på en gång. Så härligt! Jag ska skriva lite mer om det vid ett annat tillfälle. Detta var mest ett hej-här-är-jag-igen-inlägg. Kan ju hända att någon av er där ute undrat. Haha. Well, here I am. And I’m BACK!!

Teaser!

Fortsätt gärna följa mig. Jag kommer snart kunna rapportera från en drömresa vi ska göra hela familjen!! 🙂

Ha det fint! Tjingeling!

Inlägget När livet tvärvänder! dök först upp på Christine Eklund.

]]>
https://christinehighvoice.se/nar-livet-tvarvander/feed/ 0