skottland, edinburgh, slott, Edinburgh Castle, stadsbild, canonbild, city, semesterresa

Historiska spännande Edinburgh!

Hej på er,

En födelsedag rikare sedan senaste inlägget och jag kan nu börja skriva “sjuåringen” om yngste sonen! 🙂 Sång och presenter på morgonen. Lego för hela slanten (från mamma, pappa, storebror och storasyster), blå prinsesstårta (blåbär), Spökspelet, fint väder hela dagen, grillat och glass och promenad i solnedgången. Får väl säga att det blev en mycket lyckad födelsedag! På söndag blir det barnkalas. Idag är det torsdag. Fler dagar att preppa. Puh! 😀

Nu fortsätter vårt Skottlandäventyr!

skottland, edinburgh, slott, Edinburgh Castle, stadsbild, canonbild, city, semesterresa
Det vackra pampiga slottet gick att se nästan var man än befann sig

skottland, edinburgh, slott, Edinburgh Castle, stadsbild, canonbild, city, semesterresa
Ännu en vy av Edinburgh Castle

Dag 6, 5 juli

Fredagen den 5 juli blev en heldag i Edinburgh! Med massor med Londonbesök i bagaget och endast ett i Edinburgh (när jag var 18, vilket är *beep* år sedan) blev det att jag jämförde de två huvudstäderna lite. Edinburgh är mindre (till och med mindre än Skottland största stad Glasgow) och promenadvänligt. Upplevde heller inte Edinburgh lika hektiskt som London, ni vet, man kommer in i ett visst tempo. Här kunde vi mer lunka på som de turister vi var. 😉 Vi hade inte rekat särskilt mycket innan så hade vi gjort det kanske vi hade fått ta en buss, vad vet jag. Men vi nöjde oss med att promenera lite random. Vi skulle bara besöka ett ställe först…

The Print Shop, staircase, Outlander, trappa, Edinburgh, Skottland, Bakehouse Close, Claire Fraser, Jamie Fraser, säsong 3, season 3, outlanderfan, Diana Gabaldon
Där var den, Jamies print shop, på Bakehouse Close (close betyder gränd)

The Print Shop

Eftersom vi hade gett upp tanken på att detta var en “vanlig” Skottlandresa och mer och mer en Outlanderresa (…), tog vi reda på var tryckeriet där Jamie arbetade när (spoil alert) Claire återvände till hans tid i säsong 3. Det blev vårt första stopp.

The Print Shop, staircase, Outlander, trappa, Edinburgh, Skottland, Bakehouse Close, Claire Fraser, Jamie Fraser, säsong 3, season 3, outlanderfan, Diana Gabaldon
Var ju förstås tvungen att gå uppför trappan… 😉
The Print Shop, staircase, Outlander, trappa, Edinburgh, Skottland, Bakehouse Close, Claire Fraser, Jamie Fraser, säsong 3, season 3, outlanderfan, Diana Gabaldon
Så här ser det ut när man kommer upp (nej, inte varm, bilderna tagna vid olika tillfällen)
The Print Shop, gränd, staircase, Outlander, trappa, Edinburgh, Skottland, Bakehouse Close, Claire Fraser, Jamie Fraser, säsong 3, season 3, outlanderfan, Diana Gabaldon
Känner ni igen gränden? Och trappan till vänster, den tror jag ser exakt likadan ut i Outlander…

Platsen var mycket lik den i Outlanderserien om än en del var omgjort, liksom andra inspelningsplatser. Trappan som syns bakom Claire på några bilder, den såg exakt likadan ut! Och in till “gården” var själva gränden, säkert samma som användes när unga Ian hade blivit räddad och hämtade luft. Vi stannade en stund och lät oss ta in det faktum att vi stod på Outlandermark och gick sedan vidare på Edinburghs gator.

säckpipa, säckpipor, säckpipemusikanter, turist, Edinburgh, Skottland, semesterresa, resa med barn, city, tartans, kilt
Säckpipa! Antingen älskar man det eller hatar det, tror jag, eller..?

The World Famous Frankenstein & Bier Heller, Edinburgh, Skottland, Frankenstein, udda platser, semesterresa
Lite udda pub…
The World Famous Frankenstein & Bier Heller, Edinburgh, Skottland, Frankenstein, udda platser, semesterresa
Teaterapan spelade med…

Edinburgh – en stad för alla

Vi tror att det var huvudstreetan vi gick på, en lång gata rakt igenom hela staden varifrån man i princip kunde se slottet hela tiden där det magnifikt och ståtligt tog sin plats på höjden av staden. Det fanns mycket att göra i Edinburgh om man ville (förutom att bevittna turistvänligheter som säckpipblåsare). The Old Town med sina gamla byggnader, kyrkor och mysiga pubar (olika Walks erbjuds, allt från kulturella till spöklika, om man vill). The National Museum of Scotland med sina olika utställningar (gratis inträde). Slottet är det naturligtvis många som besöker. Ja, det finns mycket att se om man vill. Vi valde dock ingenting mer än att bara gå (dessutom regnade det) och njuta av staden.

Nutcracker Christmas Shop, Edinburgh, city, Skottland, julshop, christmas shop, julsaker, Merry Christmas
Underbart charmig butik med alla möjliga juldekorationer! Merry Christmas!

second hand, vintagebutik, redcoat, gamla kläder, begagnade kläder, Edinburgh city, Skottland, Skottlandresa
Fantastisk second han-butik med ett imponerande utbud, t o m en redcoat!

Klanernas historia

Det vimlar av butiker i Edinburgh! Allt från den unika och charmiga Nutcracker Christmas Shop (där biträdet, julidagen till trots, glatt ropade Merry Christmas lite då och då till oss kunder), en second hand vintagebutik med fantastiskt utbud till butiker med krimskrams. Främst tyckte jag vi såg galet många “turistshoppar” som erbjöd allt från nyckelringar till riktigt dyra filtar i ett visst tartan (“skotskrutigt” mönster). Saker i olika kvaliteter. (Jag kom hem med två nya julgransdekorationer och nyckelringar.) Visste ni förresten att klanen Frasers tartan har en röd botten? Det är ganska intressant faktiskt. De olika klanerna är ju inte bara något som Diana Gabaldon hittat på i sina böcker om Claire. De finns på riktigt. Är man genuint intresserad finns det till och med böcker att få tag i där man beskriver de olika klanerna.

Efter slaget i Culloden 1746 fråntogs rättigheten till tartans och klaner. Kan tänka mig att de därför idag är extra stolta över sin historia och värnar om den. (Den rutiga bruna pläd som Claire har på sig verkar således vara klanen Mackenzies tartan.) Vill du läsa mer om klanen Fraser finns det mer information här till exempel.

Finns det oförskämda skottar?!

Tycker ni inte om turistshoppar kan ni alltid gå in i en lite mer fancy butik och få en kilt måttbeställd! Vi ramlade in i en sådan (läs: hela familjen) och blev behandlade som Vivian i Pretty Woman när hon är klädd i den outfit som är gjord av…väldigt lite tyg, ni vet, och den högdragna kvinnan i butiken talar om för henne att de inte har några kläder “för henne”. Ungefär så. Ingen av de två som på var sin sida av butiken satt och sydde, sa något till oss. De frågade inte ens om de kunde hjälpa till. Tyckte det var en aning oförskämt faktiskt. De vet ju inte vad vi har i våra plånböcker (skriver jag trots dagens kontantlösa samhälle)! Och betänk att jag hade definitivt mycket mer tyg på mig än Vivian!

Inga handledsvärmare, däremot Harry Potter-saker!

Jag letade efter de handledsvärmare Claire hade på sig i Outlander och tillika den stickade halsduken. Sökte i massor med butiker men hittade inte dem. Inte ens något liknande. Fanns massor med annat fint stickat förstås. Jättefina mössor och vantar. Men det var inte det jag ville ha. Däremot hittade vi, till barnens glädje, en Harry Potter-butik; The World of Wizardry! Eller egentligen hette den nog något annat, för de sålde andra pryttlar också, inte bara Harry Potter-inspirerade, men mest.

Ungdomarna tog god tid på sig i denna butik, det fanns så mycket att se. Kläder och halsdukar från de olika elevhemmen Ravenclaw, Gryffindor, Hufflepuff och Slytherin. Replikor av de olika trollstavarna. Muggar, fjäderpennor, hoodies, ja, allt! Till och med mellansonen handlade! Det händer inte så ofta vilket måste vara ett gott betyg till butiken!

edinburgh, skottland, semesterresa, gamla byggnader
Om än lite grått pga vädret denna dag, magnifika gamla byggnader, inte sant?!
skottland, edinburgh, stadsbild, canonbild, city, semesterresa
Påminner lite om Regent Street i London, eller ja, lite i alla fall…
Mary's Milk Bar, Edinburgh, Skottland, god glass, glassbar, resa med barn, Skottlandresa, bilresa
Nom nom!

Tröttheten hade tagit över…

Avslutade vår Edinburgh-dag med några sista bilder av staden och slottet och med världens godaste glass på Mary’s Milk Bar! Ärligt talat, efter en lång resa och två hittills intensiva dagar fulla med upplevelser var vi nog lite för trötta för Edinburgh. Normalt brukar jag kolla upp innan vad jag vill se, ta reda på var det ligger och så vidare. Tröttheten kan också berott på att vi inte riktigt var inställda på storstad (även om vi såklart ville se huvudstaden). Det var ju inte därför vi hade åkt till Skottland egentligen, utan för vyerna, naturen och att få vandra och se sig omkring och kanske inte främst i en storstad då. Trots det var vi glada för besöket, check på den!

Tjingeling!

Foto: Christine Eklund

Dela på facebook
Facebook
Dela på google
Google+
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.