Mamatummy Day 25 april

Hej på er!

Idag är det Mamatummy Day, dagen då kvinnors hälsa kring graviditet uppmärksammas lite extra. Härligt va! Att det finns en särskild dag för detta! Tragiskt på ett sätt att det ska behövas men suveränt att det finns! Här nedan kan ni se mina tre gravidmagar och ja, det ligger bara ETT barn i magen på varje bild. 😉 Innan jag börjar skriva vill jag bara säga att texten och tipsen här nedan inte är sponsrade av någon eller ett samarbete med någon. Jag skriver för att belysa ärendet, för jag tycker det är viktigt. Att jag nämner namn eller appar, det gör jag för att jag själv provat appen och för att jag tror på den. Vad som är rätt för mig behöver inte vara rätt för dig. Jag delar med mig, du väljer.

Gravid med första barnet. Jag är 30 år gammal.

Mamatummy Day – vad är det?

Idén kläcktes av mammamages (ni har väl provat appen?!) grundare Katarina Woxnerud. I år firar dagen 5 år! Helt enkelt hur självklart det borde vara med att få rätt råd hur man tar hand om sig efter graviditeten. Hur en magmuskeldelning/diastas kan tränas, att vissa diastaser måste opereras och hur det ses som ett skönhetsproblem snarare än ett funktionellt problem. Jag vet ju själv, har varit gravid tre gånger och inte EN ENDA GÅNG har NÅGON på MVC upplyst mig om diastas! Jag fick upptäcka det själv, och jag fick upptäcka det först efter 3:e graviditeten! Inte förrän jag var 45 år gammal (!) hörde jag för första gången talas om diastas då en naprapat konstaterade att jag hade en magmuskeldelning och det upptäcktes på grund av en inflammation i slemsäcken i höften för att jag hade börjat löpträna. Jag var helt enkelt för svag för det.

Kan man delta i Mamatummy Day?

Visst kan du det! I en artikel i tidningen Må Bra från 2017 säger Katarina Woxnerud bland annat: “Genom att lägga upp ett foto på din mage på Instagram med hashtag #mamatummy …. Välj själv om du vill ha ett foto på din mage som höggravid, nyförlöst, eller som den ser ut i dag.”

Gravid med andra barnet. Jag är 33 år gammal.

Ska jag behöva nöja mig?

Är det en hemlighet? Är det något att skämmas över? Men du som har tre välskapta fina barn, vad gör det om du har lite mage..? Ni har väl hört den? Man tycker själv att man ser gravid ut fast man inte är det och med sådana ryggdunkningar kommer tvivlet. Men inte ska väl jag..? Jag får väl träna lite mer bara. Jag kanske ska börja med någon ny diet… Äh, vad gör det om jag har lite mage, den kan jag alltid dölja med bylsiga tröjor. Och ryggont, tja, det har väl de flesta. Det ska nog lösa sig… NEJ, TJEJER! TÄNK OM!

Gravid med tredje barnet. Jag är 42 år gammal.

Hur tränar man då?

Efter en graviditet, oavsett om du har en bred diastas eller knappt någon, är det viktigt att åter igen få kontakt med de djupa bukmusklerna. Att jobba inifrån och ut. Inga sit-ups alltså! För att försöka illustrera hur man gör, spelade jag in en film, den hittar du här. Det kan vara svårt att veta att man gör rätt. Jag kan också varmt rekommendera MammaMage-appen. Den tar dig stegvis fram sakta och metodiskt. Är du van vid spinning och tabata får du tänka om, rörelserna är långsamma och små. Det är bara att bita ihop och göra det. Jag VET att det är en utmaning och att man nästan slänger telefonen åt helsefyr och är på väg att ge upp. GE INTE UPP. Din mage! Din kropp! Ditt välmående! Respektera din kropp, respektera din mage. Du ska orka bära din kropp i många år! CORE tjejer! Så just do it!

Tjingeling!

 

Foto: Christine Eklund m fl

 

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på google
Google+
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.