Kullaberg, Kullabergs naturreservat, Silvergrottan, sexåringar, äventyr för barn, tittut, klippor

På äventyr i Skåne med en 6-åring!

Hej på er,

Det är så underbart att få berätta om allt vi var med om i Skottland och jag får så mycket feedback på det! Så roligt att det uppskattas! Jag ska fortsätta min story snart, har några dagar till med fler spännande platser att berätta om, men vill först flika in med en annan story, ett äventyr från igår…

Kullaberg, Kullabergs naturreservat, Silvergrottan, sexåringar, äventyr för barn, fyrtorn, klippor

En äventyrlig mysdag

Vi hade en äventyrligt och supermysig förmiddag på tu man hand igår, Lilleman och jag. (Tänk, om bara några dagar fyller han sju!) Körde först till Kullen i Mölle utanför Höganäs och sedan vidare till Pannkaksladan, en liten bit från Lager 157 i Höganäs.

Kullaberg, Kullabergs naturreservat, Silvergrottan, sexåringar, äventyr för barn, fyrtorn, klippor, segelbåt, havet, naturbild

Kullaberg – ingen plats för snedsteg

Med kameran om halsen och Lillemans ena hand i min traskade vi denna arla morgon (trots semestertider endast tre bilar på parkeringar, så vi var riktigt tidiga) upp till Kullen med fyren som enda mål. Utsikten på Kullen är verkligen vacker (jag var på väg att skriva magisk, men det ordet har jag använt så ofta nu i inläggen om Skottland att jag kanske ska spara det lite). Otroligt vacker faktiskt. Samtidigt är det farligt! Ett snedsteg och det kan gå riktigt fel. Det är såklart inte så man ska tänka när man går där och njuter av den friska havsluften och vackra utsikten, men med en sprallig pojke med spring i benen som vår kan jag inte för en sekund tillåta mig att negligera det faktum att man måste vara försiktig.

Kullaberg, Kullabergs naturreservat, Silvergrottan, sexåringar, äventyr för barn, fyrtorn, klippor, selfie

Jakten på den perfekta selfien

Det är ju inte bara vi såklart. Har ni tänkt på att folk idag gör de mest dumdristiga saker bara för att ta den perfekta selfien (allt från att hoppa innanför staket till livsfarliga djur till att negligera varningsskyltar). Som att ta sin bebis i famnen och backa ut mot klippkanten för att ta en selfie med den magnifika utsikten som bakgrund. Det gick bra om än det såg jäkligt farligt ut!

Silvergrottan – en utmaning värd att anta

Gick igenom säkerhetskontrollen med Lilleman innan vi gick på vår tur så han var väl införstådd med riskerna. Således, efter att ha fascinerats klart av både fyrtorn, papegojfyr och utsikt gick vi vidare mot okända mål. Det var då skylten om Silvergrottan visade sig. Minnen om den långa vägen dit dök upp men antog utmaningen, 6-åringen som enda sällskap till trots. Här ska klättras!

Kullaberg, Kullabergs naturreservat, Silvergrottan, sexåringar, äventyr för barn, fyrtorn, klippor, stenformationer

Kullaberg, Kullabergs naturreservat, Silvergrottan, sexåringar, äventyr för barn, fyrtorn, klippor, stenformation

Längre än man tror

Vandrar du ensam ner till Silvergrottan (läs: kliver och skuttar fram på utmanande väg, ingen fin sandlagd stig alltså) eller möjligtvis tillsammans med en vuxen, upplever du nog inte vägen dit särskilt lång. Det blir den däremot när du har barn med dig och det måste få ta tid. Varje steg bör kalkyleras för att inte trampa fel. Två gånger halkade Lilleman mellan stenarna och skrapades lite, han hämtade sig dock relativt snabbt. I’m just saying. (Ärligt talat kändes det som att vi aldrig kom fram…)

Kullaberg, Kullabergs naturreservat, Silvergrottan, sexåringar, äventyr för barn, fyrtorn, klippor


Kullaberg, Kullabergs naturreservat, Silvergrottan, sexåringar, äventyr för barn, fyrtorn, klippor, grottöppning

Kan det bli mer spännande än så här..?

Så fick vi äntligen syn på “S-grottan”-texten och ögonen följde en väg med fler lösa stenar upp dit. Vi gick aldrig upp, men såg den från håll i alla fall. Än mer fascinerande var det sälkadaver vi fick syn på vid vattenbrynet (VARNING: scrolla förbi bilden nedan om du är känslig). Gissa hur många frågor Lilleman hade om det?! (Jag kan intyga att det var fler än trettio…) Främst handlade frågorna om vad som hänt med den stackars sälen.

Visst hade det varit spännande att gå upp till grottan, men vi gav faktiskt upp där, nu hade vi åtminstone sett den. Dessutom, vi skulle ju gå tillbaka hela vägen igen…

Kullaberg, Kullabergs naturreservat, Silvergrottan, sexåringar, äventyr för barn, fyrtorn, klippor, säl, kadaver

Äventyrslysten eller turist spelar ingen roll

På vägen tillbaka mötte vi en dansk familj med två barn varav den ena mycket yngre än Lilleman. De båda barnen skuttade lätt på stenarna som var de gjorda av skumgummi. Hm… Nå, det var säkert sin späda ålder till trots vana bergsklättrare eller nåt… Nog om det. Ignorera mina sarkastiska kommentarer och utmana äventyret, med barn eller inte. Är du turist i Skåne ska du åka dit, tycker jag. Det är verkligen magnifikt på Kullaberg! 🙂

Pannkaksladan, sexaringar, äventyr för barn, sverigesemester, Skåne

Mot Ekhaga Gård – Pannkaksladan

Svettiga och varma men nöjda (ta med vattenflaska) körde vi vidare mot Pannkaksladan! Trots att jag har två ungar till har jag faktiskt aldrig varit på Ekhaga Gård. Vet i och för sig inte riktigt hur länge det har funnits, men så här presenterar de sig på sin hemsida:

Pannkaksladan, sexaringar, äventyr för barn, Sverigesemester, Skåne

Detta är Pannkaksladan

“Pannkaksladan i Höganäs ligger på landet i en helt unik miljö –  gården är en skånelänga med anor från 1700-talet. Här bor vi, familjen Ekblom som också driver Pannkaksladan.
Ät god mat, hälsa på våra djur eller låt barnen leka på lekplatsen medan du själv sitter på verandan och kopplar av. Pannkaksladan är utflyktsmålet för hela familjen.”

Lite High Chaparral-känsla

Viss inredning på Pannkaksladan påminner lite om High Chaparral faktiskt vilket jag påpekade för den trevliga person som tog betalt för pannkaksbuffén vi beställde. Det visade sig att folk från High Chaparral varit och besökt dem och att de till och med fått några gåvor av dem, horn att hänga på väggen till exempel. Det jag saknade lite här var countrymusiken du välkomnas av på High Chaparral, den ger en så homey skön känsla, tycker jag. Å andra sidan skapade alla gästerna diverse ljud och stämde upp i kör tillsammans med några av djuren, så musik ovanpå det kanske hade blivit smått förvirrande.


Hungriga efter vår expedition

Vi började med att äta! Och som vi kunde äta, om vi ville! På buffén fanns allt man kunde önska sig och lite till. Amerikanska pannkakor, bacon, kycklinglår, potatis, pasta, vegetarisk pannkaka (med grönsaker), sylter, chokladpudding, sirap, grädde, godis etc etc. Till det fanns vatten, mjölk, jordgubbssaft och kaffe. Lilleman tog tre pannkakor, sirap och bacon. Jag tog detsamma men la även till några kycklinglår. Vi satte oss på en bänk under ett parasoll i sällskap med getterna som låg och solade. Så trevligt! Så mysigt!

Alla möjliga djur – riktiga och några inte…

6-åringen var klar efter en liten stund, “proppmätt” som han uttryckte det (han har en minimagsäck kan jag tala om, minsta jag någonsin varit med om, utom när det gäller godsaker och glass, då expanderar den plötsligt). Så han sprang kvickt vidare för att titta på djuren, mjölka kossan (yes, helt sant, står en “ko” på uteserveringen som man gärna får provmjölka) och leka en stund på lekplatsen. Även om det inte är så stort, försvann han ur mitt sikte (inte första gången) så jag drack upp de sista kaffedropparna och gick för att se var han blev av.

Pannkaksladan, sexaringar, äventyr för barn, sverigesemester, Skåne, bilkörning, leksaksbilar

Lite för alla

Hittade honom på lekplatsen och därifrån gick vi vidare mot platsen bakom kaninerna. Där fanns en liten butik, en hoppborg och man kunde hyra segway och “köra” bil. Det sista lockade Lilleman och efter tre rundor (en tia per tur) med först en grön bil och sedan en “lastbil” var han nöjd. Ponnyridningen som jag trodde han skulle vilja uppleva stod han över denna gång. Och eftersom det var dags för oss att återvända, letade vi heller inte upp resten av djuren. Missa annars inte det, fler djur än kaniner och getter finns på Ekhaga Gård. Vi var nöjda ändå. 🙂

Kullen, Kullabergs naturreservat, sexåringar, äventyr för barn, utsikt, segelbåt, Skåne, Mölle

Ibland borde man inte ställa frågan…

– Så hjärtat, vad har varit bäst idag? frågade jag sonen när vi körde hem igen. Jag förväntade mig en drös olika svar och lyckades låta bli att sätta orden i mun på honom. Han funderade en liten stund och svarade sedan:
– Att köra bil och när vi hittade den döda sälen!

Tjingeling!

Foto: Christine Eklund

Dela på facebook
Facebook
Dela på google
Google+
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.