Saline, Skottland, utsikt, Skottlandresa, Airbnb, stirrande ko, lantbruk, åker, kohage, kor

Skottland – magiska skogar och läskiga…..kor!!

Hej på er,

Lilleman hos en kompis och här hemma pysslar var och en med sitt så jag passar på att skriva några rader till om Skottland!

Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa, familjebild, selfie, familjeselfie
Hela familjen samlad i ett försök till en selfie med självutlösaren. Gick sådär… 😀

Dag 7, 6 juli

Efter några dagar i Skottland och efter en hel del farande hit och dit med bilen, började vi längta efter att få gå, vandra, promenera, röra på oss! De fyra bokade nätterna i den mysiga stugan hos Clare i Saline (bokad på Airbnb) hade passerat och vi (mest jag, tror jag) började bli oroliga över var vi skulle bo de fyra återstående. Kikade runt lite men insåg ganska snabbt att det skulle bli svårare än vi trodde. Visst, det finns massor med små B&B längs vägarna, men vi är fem personer!

Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa, Dollar's wild side, Scottish Natural Heritage, karta, Castle Campbell

Plötsligt händer det!

Vi frågade helt enkelt Clare om vi fick stanna i hennes lilla stuga fyra nätter till vilket gick bra! Stugan var ledig just de kommande fyra nätterna också. Puh! Ibland ska man ha tur.

Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa, The National Trust For Scotland Dollar Glen and Castle Campbell, stenmonument, skylt

Clare var en fantastisk värd på många vis och när vi berättade att vi var lite vandringssugna, trötta på att sitta i bilen och inte ville köra iväg så långt denna dag, tipsade hon om Dollar och Campbell Castle inte långt därifrån.
– Har ni tid över kan ni ju alltid vandra runt här på våra marker också om ni vill, fortsatte hon. Sagt och gjort! Mot Dollar och Campbell Castle!

Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa, fotograf, naturfotograf
Kameran gick varm denna dag, det vill jag lova!

Ett lugnt vildmarksområde

Slottet låg i ruiner och det kostade en slant att “gå in”. Vi valde att inte göra det utan bara titta på det från utsidan. Däremot gick vi runt i den vackra och rogivande vildmarken som ligger i anslutning till slottet. Mellan höga träd och en otroligt rik växtlighet av ormbunkar fanns särskilda stråk man kunde följa. Det var väldigt brant på vissa ställen så vi fick påminna Lilleman “vildingen” om det flera gånger. Vi valde ett av stråken som turligt nog ledde ner till ett vattenfall.

Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa

Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa, träd

Som att komma in i en förtrollad skog

Grönskan nere vid vattenfallet och där omkring var magisk! Jag överdriver verkligen inte. Jag har nog aldrig sett så grön växtlighet förut. Allt det jag tidigare tyckt är grönt i naturen är ingenting i jämförelse med den krispiga fräscha gröna färg som nu omgav oss.

Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa, bäck, vattendrag

Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa

Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa, Liam and Kate, Liam+Kate, inristningar, träbro

Vi kom till en liten träbro där någon ristat in “Liam + Kate” på räcket. Romantiskt, inte sant? 🙂 (Såvida de inte var kidnappade och precis hann rista in sina namn för att de som sökte efter dem skulle veta var de senast befann sig…) Hrm. Hur som helst.

Och vi som trodde skogen var det vackraste

Alltså. Jag kan förstå att du som läser undrar över alla superlativer jag sprider omkring mig. Men jag var helt hänförd över naturen och denna plats! Betänk att åka till Skottland och missa detta ställe! Det får man ju bara inte!

Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa
Castle Campbell i all sin prakt och iklädd ett grönt täcke!
Dollar, Campbell Castle, vattenfall, historia, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa
Närbild på slottet och här ser man tydligt att stora delar av det står i ruiner.

När vi var nöjda med skogspromenaden tog vi oss istället uppför. När vi gått en bit stannade vi till på en, typ, platå. Ni vet hur det är när man går uppåt, då tittar man ju samtidigt nedåt, för att se var man sätter fötterna, särskilt här kanske. Därför blev det extra breathtaking (ja, inte för att vi var andfådda) när vi kom upp och höjde blicken och såg utsikten! Oh. My. Gosh!

Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa, berg, utsikt
Vissa vandrade ännu högre, som upp till toppen av dessa berg!
Dollar, Campbell Castle, vattenfall, bäck, skog, grönska, natur, naturbilder, Skottland, Skottlandresa, berg, utsikt, trivs, njuter av utsikten
Stormtrivs!!! Tror man kan ana det här… 😉

Höga berg, djupa raviner, en skog av ormbunkar och så slottsruinerna som mäktigt tornade upp sig på motsatta sidan som en stolt utsiktsplats. Det var nu vi önskade vi hade tagit kaffe och smörgåsar med för här hade vi kunnat sitta och supa in allt det vackra hur länge som helst, kändes det som.

Äntligen tid att chilla…säger jag aldrig!

När vi var nöjda med utflykten (och Lilleman lekt färdigt i vattenpölen han var så fascinerad över…krävs inte så mycket där…hm) körde vi in till (supermysiga) Dollar för att handla med lite mat och körde sedan tillbaka till Saline.

Saline, Skottland, utsikt, Skottlandresa, Airbnb, skymning, lantbruk, åker, kohage, fårhage, ull, taggtråd, ull fastnat i taggtråd
Bilden hör egentligen inte till texten, dock tagen under promenaden. Men ull som fastnat i taggtråd! Ser ni? Hur hamnar det där? Blåser det dit eller kliar sig fåren mot den vassa taggtråden?

Det var inte mycket tid vi spenderade i stugan vi hyrde, ja, förutom att vi sov där förstås. Det blir ju inte riktigt så när man har en i familjen som hela tiden vill hitta på saker för att ta vara på tiden så mycket som möjligt (hrm, inga namn men börjar på Chri och slutar på stine…). Så när “vi” (är inte så säker på att jag hade så mycket veto i just denna frågan) bestämde oss för att stanna inomhus en stund för att fika och chilla lite, kröp det lite i kroppen, det ska jag erkänna (något jag senare, under vår senare upptäcktsfärd denna dag, fick äta upp…).

Kan det bli för mycket äventyr…?

Efter ett tag (jättemånga timmar!!!) var alla redo för ett nytt äventyr (ungdomarna såg först lite skeptiska ut förstås, särskilt som det egentligen var tid för kvällsmat). Vi skulle utforska omgivningarna! De praktiska gympaskorna och vind-/regnjackan med luva åkte på igen och ryggsäcken packades med kameran, objektiv och även stativet tog vi med. Här skulle vandras!

Saline, Skottland, utsikt, Skottlandresa, Airbnb, skymning, lantbruk, åker, kohage, fårhage, vandring, äventyr
Familjen på vandring – äntligen! (dottern tar bilden)
Saline, Skottland, utsikt, Skottlandresa, Airbnb, traktor, lantbruk, åker, kohage, kor
Tyckte till och med den röda traktorn var vacker. Haha.

Om du föreställer dig en skön liten skogspromenad och kanske över några vackra ängar får du tänka om. Visst, promenaden började väldigt trevligt uppför en grusväg med utsikt över arbetande röda traktorer och huset vi bodde i. Vi gick sedan förbi en (jätteläskig) skog och rundade den. Det var då det började bli lite mindre trevligt. Det var då vi kom till ett val. Skulle vi återvända (redan) eller skulle vi chansa på att fortsätta även om det innebar okänd mark och att vi eventuellt skulle bli tvungna att passera en av alla ko- och får-ängar. Min kära sambo kände sig äventyrlig och ville fortsätta. Sagt och gjort. Vad gör man inte för ett äventyr…

Saline, Skottland, utsikt, Skottlandresa, Airbnb, skymning, lantbruk, åker, Wallace Monument, historia
Lite mörk bild, men Wallace Monument i alla fall!

Men se där. Ett monument!

Faktum är att jag fick ge honom lite cred när vi hade kommit upp till toppen och plötsligt fick syn på Wallace Monument en bit bort! Vi visste inte ens om att det låg där i förhållande till var vi bodde (cirka 2 mil bort som det verkar, snacka om utsikt). Kul, fick vi sett det med!

Saline, Skottland, utsikt, Skottlandresa, Airbnb, lantbruk, åker, kohage, kor

Vi fortsatte traska, kliva över fler staket (balansövningar på hög nivå) och kom sedan till ytterligare ett “vägskäl”. Vi hade valet att antingen passera en kohage (med både kalvar, kor och en stirrande tjur). Ja, det var det valet vi hade. Gå tillbaka kunde vi inte göra nu (vilket skulle kunna vara ett andra val).

Saline, Skottland, utsikt, Skottlandresa, Airbnb, läskig ko, lantbruk, åker, kohage, kor

Kor som ger varningssignaler. Frågor på det?

Det tog jättelång tid att samla mod och särskilt Lilleman var jätterädd. Haha. Förlåt, men detta var så komiskt. Finns det några snällare djur än kor liksom? Men en av dem högre upp på en platå stod och råmade för fullt som för att, på ett elakt uträknat sätt, varna de andra korna för att det kommer människor. Superläskig ko.

Saline, Skottland, utsikt, Skottlandresa, Airbnb, skymning, lantbruk, åker, kohage, fårhage
Solen börjar gå ner i Saline.
Saline, Skottland, utsikt, Skottlandresa, Airbnb, skymning, lantbruk, åker, kohage, fårhage, kor, beteshage, solnedgång
Ännu en bild på den vackra solnedgången.
Dessutom. Så här kunde de stängsel se ut som vi smidigt klev över…

Fem galna svenskar i Skottland…

Varför skrattar man när man är rädd? Har ni tänkt på det någon gång? Jag skrattade så tyst jag kunde för att inte störa korna och hela situationen var verkligen komisk. Här kommer vi, fem galna svenskar, mitt i Skottland, bland varnande och stirrande kor. Bara för att vi “ville vandra lite”. Haha.

Vi tog oss fram till ett träsk, försökte vara så tysta vi kunde för att inte störa för mycket och blev tvungna att ta oss över en liten (och grund tack och lov) bäck. Det var blött och gyttjigt, skorna blev leriga, vi var rädda och fnittrade ändå för fullt. Tiden gick och hjärtat bultade. Nu var en av korna riktigt nära. Vi visste att så snart vi hade tagit oss över bäcken kunde de inte nå oss!

Saline, Skottland, utsikt, Skottlandresa, Airbnb
Gården där “vår” stuga låg.

Äntligen kunde vi andas ut!!!

Då äntligen, när alla fem var över bäcken, fick vi, trots att det hade hunnit börja skymma, syn på vår underbara lilla stuga! Vi småsprang sista biten, fyllda av adrenalin och kunde tydligt höra kuddarna ropa på oss. Det kändes som vi hade vandrat i minst fem timmar och ändå hade det bara gått två och en halv! 😀

Dagen efter satt vi oss i bilen igen och trots att det skulle ta nästan tre timmar till vår destination, gjorde det plötsligt inte så mycket längre. Vi körde till Kinloch Rannoch, för oss Outlanderfans; Craigh na Dun! Men det får ni läsa om i nästa inlägg om Skottland! 😉

Tjingeling!

Foto: Christine Eklund & min dotter

Dela på facebook
Facebook
Dela på google
Google+
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.