hållning, rygg, svank

Hur står du egentligen?

Din hållning – håller den?

Hej på er!

Har ni tänkt på en sak? Hur står du egentligen? En provokativ fråga kanske. Vadå står? Vad menar du? Aldrig tänkt på det, eller hur?

hållning, rygg, hänger på höften, stå rätt
Undvik att hänga på en fot eller höft, såvida du inte ska “strike a pose”! 😀

När får vi en dålig hållning?

Är du gravid? Har du lite mage? Har du mycket svank? Bär du ofta barn? Har du svag bukmuskulatur?

Att ha en dålig hållning kan bero på många olika saker. Man hänger lite på höften, ofta ena höften oftare än andra. Man svankar eller drar in rumpan under sig överdrivet mycket. Det vill säga, man tippar bäckenet onaturligt mycket åt endera hållet. Ofta kanske det inte leder till något, men ibland kan det leda till smärta i ländryggen, i höfterna, du orkar inte stå så länge utan måste sitta ner och “vila”.

hållning, rygg, skjuter fram höften, posture
Undvik att skjuta fram höfterna framför kroppen så överkroppen sjunker ihop.

Påminn hjärnan!

Med andra ord; orkar din kropp hålla upp dig? Nej, du ska inte stå stel som en pinne, det är ingen statisk hållning jag pratar om här. Ibland kan det bara handla om att “påminna” hjärnan om vilka muskler som ska arbeta just för att “hålla upp kroppen”, något hjärnan särskilt kan ha glömt under exempelvis en graviditet eller om du under en längre tid varit överviktig.

hållning, rygg, posture, dålig hållning
Undvik att spänna sätet överdrivet, kontrollen ska inte komma härifrån.

Hur ska man stå då?!

Eftersträva alltid en neutral hållning med en naturlig svank (kurvatur), vikten jämnt fördelad på vardera fot och bäckenet något framåttippat (inte för mycket, då blir det för mycket svank). Håll bröstet “öppet” och med bredd mellan skuldrorna. Ett tips jag läste i boken MammaMage av Katarina Woxnerud som jag tyckte var jättebra: “Föreställ dig att någon tar dig i nackhåren och drar lätt uppåt så att kroppen förlängs på baksidan.” Ju oftare du påminner hjärnan om rätt sätt att stå på (med andra ord, rätt små muskler, de som håller oss uppe, används) desto större chans att det till slut går på automatik.

hållning, dålig hållning, rygg, ryggsmärta, svank, stå ordentligt
Undvik att “hänga” i ryggen, dvs låta magen bukta ut med stor svank.

Hur vet man att man gör fel?

Själv vet jag till exempel att när jag hade fått Eric, trean, bar jag honom ofta på höften och alltid på höger höft. Ni kan ju själv tänka er hur mycket motsvarande sida fick jobba för att hålla upp kroppen, något som slet oerhört och till slut gav ryggsmärtor. Oavsett om du sitter, går eller står, tänk på hur du gör det. Särskilt du som sitter framför en skärm hela dagarna. Sitt inte och skjut fram huvudet i ett onaturligt läge. Woxnerud skriver också att ‘”den hållning du har avgör till stor del vilka muskler du har aktiva i kroppen och vilka som “somnar in.”‘ Det kan ta lång tid att “lära om” och det måste få ta tid. Rätta till en sak i taget. Med hjälp av bilderna försöker jag visa vilka sätt som är fel och vilket som är rätt.

En liten parentes

Ett annat vanligt och ökande problem idag är skador vi får på grund av våra telefoner och läsplattor. Visste ni att huvudet väger drygt 5 kg!! Något att tänka på när det hänger ner och ni tittar ner i telefonen! Ganska mycket vikt för nacken att bära! Nå, en liten parentes bara.

neutral hållning, dålig hållning, hållning, posture, rygg, ryggsmärta, stå ordentligt, stå rätt
Neutral hållning, naturlig svank, vikten jämnt fördelad på vardera fot, bröstet “öppet” och med bredd mellan skuldrorna.

Små tips på vägen – att tänka på i din vardag

  • Undvik att hänga på en fot eller höft.
  • Undvik att skjuta fram höfterna framför kroppen så överkroppen sjunker ihop.
  • Undvik att spänna sätet överdrivet, kontrollen ska inte komma härifrån.
  • Undvik att “hänga” i ryggen, dvs låta magen bukta ut med stor svank.

 

Foto: Christine Eklund (ber om ursäkt för den dåliga bildkvalitén)

Dela på facebook
Facebook
Dela på google
Google+
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.