Vad hör egentligen julen till?

Kan själv!

Hej på er,

Granen står så grön och grann i stugan! Ja, sannerligen. Christmas is coming. Och det går fort! Går det inte fortare och fortare för varje år? Eller är det bara inbillning? Hur kommer det sig förresten att man uppfattar tid allt kortare ju äldre man blir. Min femåring tycker det är läääängesedan Tomten var här sist, men det tycker inte hans mamma.

Egentligen blir jag inte så stressad inför julen, eller ja, nu ljuger jag förstås. Men jag hade ju inte behövt lägga så mycket på min axlar som jag gör. Men jag vill ju inte köpa chokladkolor, lussebullar och Mozartkulor, jag vill göra dem själv. Det hör ju till. Det är dock ingen som förväntar sig det mer än jag. Gör jag inte mina egna chokladkolor kommer jag bli väldigt besviken när det är dags med julfika till Kalle. Så kan jag ju inte ha det. Så det blir lite att göra inför julen. Men det är okej.

chokladkolor, julgodis
Blev en burk hemmagjorda chokladkolor även i år!

 

Undrar just om det är en själv som ger det dåliga samvetet..?

Har ni köpt alla julklappar än då? Standardfrågan på jobb just nu. En del hävdar stolt att de var klara i november och man försöker att inte hata dem men man kan liksom inte låta bli. Andra tittar ner i bordet och låtsas hitta något spännande där så de slipper svara. Så var det häromdagen när vi diskuterade julgranar. En kunde inte ha vanlig gran hemma på grund av allergi och en annan hade huggit sin gran själv. En tredje hävdade starkt att så länge det är en riktig gran spelar det ingen roll. “För en plastgran kommer minsann inte över min tröskel!” Ja, ni känner till sorten. Den duktiga. Samma person som köpte alla julklappar i november. Men istället för att se ner i bordet gjorde jag ett starkt statement och sa att hemma hos oss (på min gata i stan), där har vi plastgran och det står jag för, så det så!

Vår fina gran i äkta plast och med både köpt och dagistillverkat pynt!

 

Vad hör julen till egentligen?

Tänk så olika det är. En del har en hel drös med tomtar som de placerar ut i hela huset varje jul. “Jaha. Kommer barnen och barnbarnen hem i jul då? Nä, inte alls, men tomtarna ska fram ändå!” För det “hör ju till”. Det finns många såna där “det hör ju till” moments när det är jul, har ni tänkt på det? Och egentligen är det ju helt fantastiskt så många olika varianter av traditioner och pynt det finns! Från extremt extrema till nästan ingenting. Häromdagen pratade jag med en kille som hade tre julpynt. Tre! That’s it. Två ljusstakar och en stjärna. Snabbt att pynta, snabbt att plocka ner efter jul. Ingen julgran? Nej, ingen julgran. Och han är gift! Jag fattar ingenting! 🙂

Du. Väljer. Din. Jul!

Några kan inte tänka sig att fira jul utan att de är minst 25 personer samlade samtidigt! Minst alltså. Man får ju hoppas att alla är släkt och/eller vänner… Och en del, som jag, tycker det är underbart att bara vara vi fem i familjen! Nej då, jag är öppen för variationer, visst är jag det. Men jag ska erkänna att det här med att spendera tid med bara familjen, ja, det har liksom också kommit med åren. Och ändå stod jag här idag när jag kom hem och rullade chokladkolor i papper. Och jag lär stå här imorgon och göra Mozartkulor. Helt enkelt bara…för att det hör till.

Tjingeling!

 

Foto: Christine Eklund

Dela på facebook
Facebook
Dela på google
Google+
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.